26.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Ποιητικό ανθελληνικό παραλήρημα από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στη Σμύρνη

Ημερομηνία:

Σε ένα πρωτοφανές ανθελληνικό ποιητικό παραλήρημα προχώρησε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νατζί Αγμπάλ την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο υπουργός απήγγειλε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ένα ποίημα που στους στίχους του περιλαμβάνονται μισαλλόδοξες εκφράσεις, όπως «άπιστος Έλληνας», «να σιγήσουν οι καμπάνες» με βόμβες.

Συγκεκριμένα οι στίχοι του Τούρκου ποιητή Ισμέτ Οζέλ έχουν ως εξής:

Δεν ακούγεται πλέον η προσευχή, ο σταυρός πάνω στον άμβωνα.

Έβαλε τη σημαία του ο άπιστος Έλληνας, στα τζαμιά, παντού.

Έλα λοιπόν αδελφέ μου χέρι-χέρι

να ανατινάξουμε τις βόμβες, να σιγήσουν οι καμπάνες.

Σίγησαν οι καμπάνες

και ακούστηκε από τους μιναρέδες μία γνώριμη φωνή αιώνων:

Μέγας είναι ο Θεός, μέγας είναι ο Θεός.

Ο υπουργός ανέφερε πως απήγγειλε τους στίχους σε απάντηση ενός ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ που διάβασε λίγο νωρίτερα ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος(CHP) Μεχμέτ Τουμ για να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα ποίημα «που εκφράζει και έχει αναφορές σε ένα ιστορικό παρελθόν που μας αγγίζει».

Σε αυτό το μισαλλόδοξο παραλήρημα απάντησε σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Ερτουγρούλ Κουρκτσού ο οποίος διερωτήθηκε:

Μα τί ποίημα είναι αυτό;

Και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ είπε πως ό,τι και να έγινε στο παρελθόν σε κανένα βουλευτή δεν αρμόζει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση. «Ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί κάνει κάτι τέτοιο και με ποιο σκοπό; Πραγματικά το ακούσαμε με ντροπή και λύπη. Τώρα οΤσίπρας θα ρωτήσει τον Νταβούτογλου, και τί θα πει ο Νταβούτογλου; Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ηλιθιότητες;»

Τελικά μετά τις αντιδράσεις ο τούρκος υπουργός αναγκάστηκε να ανασκευάσει, δίχως ωστόσο να πείσει ιδιαίτερα. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι έχω αρνητικές σκέψεις εναντίον του ελληνικού έθνους. Απλώς αυτό είχε απαγγελθεί κάτω από ιστορικές συνθήκες».

newpost.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...

«Έφυγε» στα 97 του ο Κρητικός γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα

Ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Επισκοπή του...

Κρήτη: 17χρονη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από γέφυρα – Ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλαδικές

Ανατροπή στην μοιραία πτώση γυναίκας από γέφυρα στην Κρήτη, καθώς...