10.8 C
Chania
Friday, December 26, 2025

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν αυτή τη στιγμή ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Τα τελευταία 24ωρα η Greenpeace έστησε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που παρακολουθεί την πορεία τάνκερ τα οποία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο στις αγορές της Δύσης. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής 148 δεξαμενόπλοια έχουν αναχωρήσει από ρωσικά λιμάνια με προορισμό την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι δεν θα δέχονται ρωσικό πετρέλαιο.

Ανάμεσα στα πλοία, την πορεία των οποίων καταγράφει το σύστημα της Greenpeace, συναντάμε, όπως είναι αναμενόμενο, και αρκετά τάνκερ ελληνικών εταιρειών, με ελληνική σημαία ή σημαία ευκαιρίας. Σύμφωνα με την εφαρμογή της Greenpeace το δεξαμενόπλοιο NISSOS CHRISTIANA, με ελληνική σημαία αναχώρησε από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ «μεταφέροντας ρωσικά ορυκτά καύσιμα προς άγνωστο προορισμό». Το συγκεκριμένο τάνκερ βλέπουμε ότι ανήκει σε εταιρεία η οποία έχει έδρα στη διεύθυνση Εθνάρχου Μακαρίου 2 (όπου «συμπωματικά» έχει την έδρα της η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ καθώς και η εφημερίδα καθημερινή).

Στην οικογένεια Αλαφούζου ανήκει το τάνκερ NISSOS ANTIMILOS, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace αναχώρησε στις 4 Μαρτίου από τη Ρωσία με ορυκτά καύσιμα. Το πλοίο, επίσης με ελληνική σημαία, ανήκει στην εταιρεία Kyklades Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου και έχει την ίδια διεύθυνση με… τον ΣΚΑΙ.

Από τα στοιχεία της Greenpeace βρίσκουμε επίσης τα τάνκερ MINERVA ELEONORA της εταιρείας Minerva Marine, με ελληνική σημαία,  το δεξαμενόπλοιο ARTEMIS της εταιρείας TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT, και πολλά ακόμη.Προφανώς καμία από αυτές τις μεταφορές ορυκτών καυσίμων δεν είναι παράνομη ούτε αντίκειται σε κάποια ευρωπαϊκή οδηγία. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι δεν είναι καν ανήθικες, αφού εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Ίσως όμως δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα αν διαβάσει κανείς τις δημόσιες τοποθετήσεις των πλοιοκτητών ή των μέσων ενημέρωσης που αυτοί ελέγχουν απέναντι στη Ρωσία και το διεθνές εμπάργκο εναντίον της.

A.X/Infowar

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...