13.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Ποιοι ενοχλούνται από το δημοψήφισμα και γιατί;

Ημερομηνία:

Γράφει ο Νίκος Σκουλάς

Αφού οι μετρήσεις δείχνουν ότι το 62% ΤΩΝ Ελλήνων στηρίζει το Δημοψήφισμα, γιατί κάποιοι το πολεμούν με τόσο πείσμα;;
Μήπως γιατί φοβούνται την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών;;

Τι είναι λοιπόν το Δημοψήφισμα; (Οι άλλοι Ευρωπαίοι το λένε Referendum). Είναι μια κορυφαία λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.

Και η έξοδος από την κρίση, που βασανίζει τους Έλληνες έχει ή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για το κράτος και τους πολίτες;;

Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.

Αυτήν ακριβώς τη διαδικασία προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΚΙΝΗματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και συμφωνώ, όχι σαν οπαδός, αλλά ως ελεύθερα σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης.

Ιδού η θέση του: “Σήμερα η ΝΔ, ο κ. Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, τάζουν την ομαλή έξοδο από την κρίση. Τάζουν σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, τάζουν λύση στο υπερχρεωμένο κράτος, τάζουν ότι ήδη ξέρουν και μπορούν να μας πάνε σε έναν εύκολο δρόμο προς την ευημερία. Στα όσα λένε λείπει ένας βασικός παράγοντας.

“Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η όποια λύση, η όποια διαπραγμάτευση για το χρέος, για το πρόγραμμα προσαρμογής, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να έχει τη γνώμη και την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρέπει να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού. Μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία ενός δημοψηφίσματος”.

Τόνισε επίσης ότι, το 2011, όταν πρότεινε δημοψήφισμα, ανατράπηκε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μια προσωπική ανατροπή αλλά μια ήττα της Δημοκρατίας, η οποία είχε απέναντι της τη συντηρητική Ευρώπη που φοβάται να δώσει το λόγο στους πολίτες. Ηττήθηκε η Δημοκρατία, είπε, από εγχώρια συμφέροντα που δεν ήθελαν να γίνει η αλλαγή στην Ελλάδα. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ανατράπηκε το 2011 για να μη γίνουν ή για να αναιρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει ή αποφασιστεί και πως αυτό είχε συνέπεια να πληρώσει τον λογαριασμό ο ελληνικός λαός.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ