15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Ποιοι τζιχαντιστές; Εχθρός για την Τουρκία είναι οι Κούρδοι (!)

Ημερομηνία:

Κούρδοι με σημαίες στα σύνορα: κόκκινο πανί για τον Ερντογάν και τους ομοϊδεάτες τουΣύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, μαχητικά αεροασκάφη F-16 έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας πολλούς στόχους των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, απαντώντας, κατά τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σε επανειλημμένες κουρδικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικού φυλακίου στο χωριό Ντάγλιτζα της επαρχίας Χάκαρι. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, επιθετικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον άλλων μονάδων του ΡΚΚ, έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατού στη γειτονική επαρχία Τουντσελί.

Η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της την επιδρομή στην Ντάγλιτζα και κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε μονομερώς κηρύξει το ΡΚΚ τον Μάρτιο του 2003. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δικαιολόγησε χθες τις κινήσεις του στρατού κάνοντας λόγο για «αναγκαία μέτρα»: «Δεν μπορούμε ούτε να ανεχτούμε ούτε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση» έναντι των δολοπλοκιών του ΡΚΚ, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ταυτοχρόνως ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας (PYD) ότι «βασάνισε» ή άσκησε «βασανιστικές» πιέσεις στους Κούρδους πρόσφυγες που διέφυγαν στην Τουρκία εν όψει της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.): «Το PYD άσκησε πολύ ισχυρή πίεση σε όσους δεν συμμερίζονται τις θέσεις του για το Κομπάνι. Απλώς ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής πώς το PYD βασάνισε τον κόσμο στο Κομπάνι».

Η στρατιωτική και φραστική αυτή κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας, είτε πρόκειται -όπως υποστηρίζει- για προληπτικές κινήσεις έναντι της «επιθετικότητας» του PYD είτε για απόπειρα αντιπερισπασμού από το γεγονός ότι παραμένει απρόθυμη να επέμβει υπέρ του Κομπάνι, πλήττει σαφώς την ειρηνευτική διαπραγμάτευση με το ΡΚΚ. Ο Κούρδος ηγέτης Οτζαλάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών θα σημάνει το τέλος της διαπραγμάτευσης. Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι σε αυτή τη φάση Αγκυρα και ΡΚΚ κάνουν απλώς επίδειξη δύναμης.

Σε συνέχεια των δυτικών πιέσεων στην Αγκυρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία «πρέπει οπωσδήποτε» ν’ ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία για να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν το Κομπάνι. Πάνω από 100 μαχητές προερχόμενοι από τη συριακή πόλη έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές τούς έχουν θέσει υπό κράτηση από τότε που πέρασαν τα σύνορα για να νοσηλευθούν.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

enet.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Βουλή για το αγροτικό με φόντο...

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Κρήτη!

Παραγγελία στους εισαγγελείς της χώρας απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου...

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...