24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ποιοι τζιχαντιστές; Εχθρός για την Τουρκία είναι οι Κούρδοι (!)

Ημερομηνία:

Κούρδοι με σημαίες στα σύνορα: κόκκινο πανί για τον Ερντογάν και τους ομοϊδεάτες τουΣύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, μαχητικά αεροασκάφη F-16 έπληξαν τη νύχτα της Δευτέρας πολλούς στόχους των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, απαντώντας, κατά τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σε επανειλημμένες κουρδικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικού φυλακίου στο χωριό Ντάγλιτζα της επαρχίας Χάκαρι. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, επιθετικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον άλλων μονάδων του ΡΚΚ, έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατού στη γειτονική επαρχία Τουντσελί.

Η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της την επιδρομή στην Ντάγλιτζα και κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό ότι παραβίασε την εκεχειρία που είχε μονομερώς κηρύξει το ΡΚΚ τον Μάρτιο του 2003. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δικαιολόγησε χθες τις κινήσεις του στρατού κάνοντας λόγο για «αναγκαία μέτρα»: «Δεν μπορούμε ούτε να ανεχτούμε ούτε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση» έναντι των δολοπλοκιών του ΡΚΚ, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ταυτοχρόνως ο κ. Νταβούτογλου κατηγόρησε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας (PYD) ότι «βασάνισε» ή άσκησε «βασανιστικές» πιέσεις στους Κούρδους πρόσφυγες που διέφυγαν στην Τουρκία εν όψει της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.): «Το PYD άσκησε πολύ ισχυρή πίεση σε όσους δεν συμμερίζονται τις θέσεις του για το Κομπάνι. Απλώς ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής πώς το PYD βασάνισε τον κόσμο στο Κομπάνι».

Η στρατιωτική και φραστική αυτή κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας, είτε πρόκειται -όπως υποστηρίζει- για προληπτικές κινήσεις έναντι της «επιθετικότητας» του PYD είτε για απόπειρα αντιπερισπασμού από το γεγονός ότι παραμένει απρόθυμη να επέμβει υπέρ του Κομπάνι, πλήττει σαφώς την ειρηνευτική διαπραγμάτευση με το ΡΚΚ. Ο Κούρδος ηγέτης Οτζαλάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών θα σημάνει το τέλος της διαπραγμάτευσης. Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι σε αυτή τη φάση Αγκυρα και ΡΚΚ κάνουν απλώς επίδειξη δύναμης.

Σε συνέχεια των δυτικών πιέσεων στην Αγκυρα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία «πρέπει οπωσδήποτε» ν’ ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία για να επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν το Κομπάνι. Πάνω από 100 μαχητές προερχόμενοι από τη συριακή πόλη έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές τούς έχουν θέσει υπό κράτηση από τότε που πέρασαν τα σύνορα για να νοσηλευθούν.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

enet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...