16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ποιος δρόμος θα πάρει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Η κουβέντα για τον τρόπο που θα τιμηθεί ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης και στο Ηράκλειο έχει ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να αναζητηθεί εκείνο το πλαίσιο που να είναι αντάξιο του μεγέθους του. Και μπορεί κάποιοι να προέτρεξαν να προτείνουν να χαρακτηριστεί το 2022 έτος εκδηλώσεων Θεοδωράκη, αλλά είναι γνωστό πως είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με ό,τι αυτό σημαίνει!

Η κουβέντα όμως έχει ξεκινήσει για τα καλά σχετικά με το δρόμο που θα δοθεί προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να τιμηθεί αρχικά με μια ονοματοθεσία ο μεγάλος Κρητικός. Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση που προσώρας έχει κατατεθεί στο Βασίλη Λαμπρινό και που σκέφτεται σοβαρά να την προτείνει στη διακομματική επιτροπή του δήμου, αφορά το τμήμα εκείνο του δρόμου από το Κομμένο Μπεντένι (από το ύψος του ψητοπωλείου “Ότι Θες”) κι ως τα φανάρια της Καινούργιας Πόρτας.

Ο δρόμος αυτός θυμίζω είναι η οδός Πλαστήρα που ξεκινά από τη Χανιώπορτα και ολοκληρώνεται ως την Καινούργια Πόρτα. Τμήμα λοιπόν του συγκεκριμένου δρόμου σχεδιάζεται να προταθεί και να αλλάξει όνομα. Κι αυτό γιατί συντρέχουν 5+1 λόγοι που κάνουν αυτήν την επιλογή ξεχωριστή για να τιμηθεί ο οικουμενικός δημιουργός.

Πρώτον είναι σ’ ένα κεντρικό σημείο της πόλης, εντός των τειχών, κάτι που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την επιλογή του δήμου.

Δεύτερον σηματοδοτεί τον Πολιτισμό, καθώς περνά μπροστά από τον κατεξοχήν χώρο της Πόλης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

 

Τρίτον είναι ο δρόμος που οδηγεί στο γήπεδο Μαρτινέγκο, εκεί δηλαδή που έγινε η εμβληματική συναυλία του μεγάλου Μίκη, παραμονές της δικτατορίας,  που τόσο σημάδεψε τον ιστορικό Εργοτέλη και αποτελεί μέρος της σύγχρονης αντιστασιακής ιστορίας του Ηρακλείου.

 

Τέταρτο, «γειτονεύει» με ένα ακόμη ξεχωριστό τέκνο της Κρήτης και της Ελλάδας, το Νίκο Καζαντζάκη, καθώς από το συγκεκριμένο δρόμο πρέπει να περάσεις για να οδηγηθείς στην τελευταία κατοικία του παγκόσμιου διανοητή.

Πέμπτο, από τον ίδιο δρόμο θα πρέπει να περάσεις για να επισκεφτείς  το κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκις, συνδέοντας έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο τους δυο μεγάλους μουσουργούς.

Και έκτο και λιγότερο συμβολικό, αλλά ρεαλιστικό,  πως ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει πολλές κατοικίες, άρα η αλλαγή του ονόματος του δρόμου δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών!

Να λοιπόν  οι 5+1 λόγοι που κάνουν το συγκεκριμένο δρόμο… φαβορί για την ονοματοθεσία προς τιμήν του Μεγάλου Μίκη! Βέβαια σκέψη είναι ακόμα, τον τελικό λόγο έχει η επιτροπή αλλά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως υπάρχει πιο… ταιριαστός που να αρμόζει στο Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ