19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Ποιος είναι αυτός ο Ρασκόλνικας;”

Ημερομηνία:

Η αντιρωσική υστερία της Ευρώπης με τη μενδωνική εκδοχή της στην Ελλαδά με την απαγόρευση της Λίμνης των Κύκνων μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και μετά στη Χούντα, όταν το οτιδήποτε ρώσικο ταυτιζόταν με το σοβιετικό και με τον “κόκκινο κίνδυνο” κατά τους εθνικόφρονες.

Μας θύμησε όμως και μια από τις λαμπρότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου την κωμική ταινία “Λούφα και παραλλαγή” από το 1984 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Περάκη.

Στηριγμένη στην απλή φόρμα της, τη σάτιρα και τους διάλογους, η ταινία έγινε μια από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα από τους απλούς και αληθινούς χαρακτήρες του και τον καλογραμμένο διάλογο αποτύπωσε και την παράνοια ενός καθεστώτος που στο πυρήνα του βρισκόταν ο ανορθολογισμός και η έλλειψη παιδείας αυτών που κατείχαν την εξουσία.

Το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό…

Μια τέτοια σκηνή είναι και αυτή στην οποία ο Ταγματάρχης Καραβίδης Φον Κανάρης τον οποίο υποδύεται ο τρομερός Χρήστος Βαλαβανίδης καλεί τον ρώσικης καταγωγής (άρα και …εθνικά ύποπτο) Μιχάλη (Καραμαζόφ) Καραμάνο τον οποίο υποδύεται ο Φώτος Πολυχρονόπουλος να διαβάσει ένα γράμμα. Στο γράμμα γίνεται αναφορά στον Ρασκόλνικα, χαρακτήρα στο βιβλίο “Έγκλημα και Τιμωρία” του Ρώσου συγγραφέα Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, όνομα που επειδή είναι ρώσικο γεννά υποψίες στον ταγματάρχη που ρωτά τον ύποπτο Καραμαζόφ:

“Ποιος είναι αυτός ο Ρασκόλνικας;”

Δείτε το ξεκαρδιστικό απόσπασμα, γελάστε και γελάστε και με την κατάσταση που βρισκόμαστε ξανά σήμερα με την αντιρωσική υστερία, δυστυχώς, και της ελληνικής κυβέρνησης:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...