Νέος, ούτε καν 40άρης ακόμη, συνεργάτης και φίλος του Αλέξη Τσίπρα από τις εποχές της νεολαίας ακόμη, κι ένας από τους ανθρώπους-«κλειδιά» που έστησαν την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τάσος Κορωνάκης, μετά την φρενήρη προεκλογική κούρσα καλείται τώρα, μέσα σε πανευρωπαϊκή… φρενίτιτδα, σε ειδική αποστολή υψηλών δεξιοτήτων και αντοχών: Να ενώσει το (κυβερνόν πλέον) κόμμα με την κοινωνία.
Ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 39 ετών, είναι κρητικός στην καταγωγή – από το Αμάρι του Ρεθύμνου – και λέει ότι του αρέσει κι έχει μάθει να βασίζεται μόνον στην «συλλογική δουλειά».
Τα διαπιστευτήριά του τα έδωσε, με ιδιαίτερη επιτυχία, όντας εκ των επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τον Ηλία Χρονόπουλο, τη Λίνα Θεοδώρου και τον «παλιό» Θεόδωρο Μιχόπουλο «έγραψαν» 24ωρα στην Κουμουνδούρου στήνοντας την καμπάνια των εκλογών.
«Δεν πήραμε διαφημιστικές και δουλέψαμε με εθελοντές», έλεγε τότε, σε συνέντευξή του στο Εθνος, «αποκαλύπτοντας και από πού προήλθε το σύνθημα «Η Ελπίδα Ερχεται»: «Το εμπνευστήκαμε», είχε πει, «από το ιστορικό σύνθημα της καμπάνιας που έκαναν στη Χιλή ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ, με αφορμή το δημοψήφισμα του 1988. Η δική μας καμπάνια δεν κοιτάζει πίσω, αλλά μπροστά. Κι όπως έκαναν και οι Χιλιανοί, δεν στεκόμαστε στον πόνο που ζήσαμε, αλλά στη χαρά που θα ζήσουμε αν κερδίσουμε όλοι μαζί».
Ο Τάσος Κορωνάκης, μαζί με τον Γάννη Δραγασάκη, τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Σκουρλέτη, ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονταν κάθε στιγμή πίσω από κάθε προεκλογική κίνηση και μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. «Μέχρι την τελευταία στιγμή σκεφτόμουν συνεχώς τί άλλο μπορώ να κάνω…», λέει ο ίδιος.
Την ίδια δημιουργική αγωνία σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές, επικοινωνιακές αλλά και προσωπικές συνθήκες, φαίνεται πως είναι καταδικασμένος να την έχει και στο εξής. Χθες εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής με 102 ψήφους, έναντι 64 που πήρε υποστηριζόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα Αλέκος Καλύβης, ενώ υπήρξαν και 32 λευκά ψηφοδέλτια.
To στοίχημα που αναλαβάνει είναι να γίνει ο κρίκος ανάμεσα στο κόμμα- το οποίο κινείται σε λογικές και φιλοσοφίες πολύ διαφορετικές από τα μεταπολιτευτικά «κόμματα εξουσίας» στην Ελλάδα – με την κυβέρνηση και, κυρίως, με την κοινωνια.
Το τρίπτυχό του σ’ αυτό το στοίχημα, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην «Εποχή» είναι «εντιμότητα, ειλικρίνεια, δουλειά».
Οσο γα το πώς βλέπει τον ρόλο του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πλέον, λέει: «Βασικός ρόλος του κόμματος πρέπει να είναι η στήριξη, ο έλεγχος, αλλά και η υλοποίηση των προσπαθειών που θα κάνει η κυβέρνηση μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και για να το πετύχουμε χρειάζεται να έχουμε πολύ πιο ανοικτή σχέση με την κοινωνία… Εδώ θα χρειαστεί θέληση για άνοιγμα, διαδικασίες συμμετοχής και επινοητικότητα, για να δοκιμάσουμε και νέες ιδέες.»
Και τί θα γίνει, και πού οδηγούν και τί σημαίνουν οι, ουκ ολίγες διαφορετικές φωνές που παραδοσιακά υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ; «Οι διαφορετικές απόψεις», λέει ο Τάσος Κορωνάκης, «πρέπει να λέγονται ανοιχτά, αλλά εντός των οργάνων που πρέπει να λειτουργούν. Αυτός θα είναι ένας ωφέλιμος τρόπος και για την κυβέρνηση και για το κόμμα.
Σήμερα πρέπει να επικεντρωθούμε στο μεγάλο σχέδιο, που μας εμπιστεύτηκε ο λαός να φέρουμε σε πέρας και να το αποδείξουμε στην πράξη. Πρέπει να νιώθει η κοινωνία πως το πελατειακό κράτος τέλειωσε και πως η δικαιοσύνη και η δημοκρατία επιστρέφουν. Είναι η ώρα να υπερβούμε εν κινήσει αδυναμίες που αναδείχτηκαν στις πρωτόγνωρες για μας συνθήκες και να σχεδιάσουμε ενωτικά και με αυτοπεποίθηση την λειτουργία και την δράση του κόμματος στην κοινωνία».