18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ποιος κτύπησε τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στο Ντόνετσκ; Πόσο συχνά χρησιμοποιούνται οι πύραυλοι Tochka – U από Ρώσους και Ουκρανούς

Ημερομηνία:

Πάνω από 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 87 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση -πιθανότατα με ρουκέτες- στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στο Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το χτύπημα και το νέο μακελειό αμάχων.

Η σιδηροδρομική εταιρία της Ουκρανίας είχε αναφέρει ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές της Ουκρανίας που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις. «Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Ζελένσκι, οι Ρώσικες δυνάμεις χτύπησαν τον σταθμό με πύραυλο Tochka – U.

Σύμφωνα όμως με παλιότερο δημοσίευμα του Reuters στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί στη συντριπτική πλειοψηφία βαλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) και πιο συγκεκριμένα το μοντέλο Iskander-M. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πιο μεγάλη χρήση τέτοιου είδους πυραυλικών συστημάτων σε σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και κάποιοι ελάχιστοι πύραυλοι OTR-21 Tochka SRBM, δίχως όμως να υπάρχει επιβεβαίωση. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

“Αν υπήρχαν αποθηκευμένοι, ίσως η Ρωσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μερικούς απο αυτούς, αντί να τους πετάξει”.

Στις 16 Μαρτίου Ρώσοι αξιωματικοί διαβεβαίωσαν με γράμμα τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι πύραυλοι Tochka-U δεν χρησιμοποιούνται από τις Ρωσικές δυνάμεις.

Όμως σύμφωνα με πηγές από τη Λευκορωσία στα τέλη του Μάρτη καταγράφηκε κίνηση Ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που μετέφεραν τουλάχιστον 8 πυραύλους με κατεύθυνση την περιοχή του Γκομέλ στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανικός στρατός από την άλλη φέρεται να έχει στη διάθεσή του 90 τέτοιους πυραύλους σε λειτουργική κατάσταση με τη χρήση τους πάντως ως τώρα να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το wikipedia, πριν το περιστατικό στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματορσκ έχουν υπάρξει άλλα 4 περιστατικά που χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι στη σύγκρουση στην Ουκρανία. 3 φορές χρησιμοποιήθηκαν από Ουκρανούς και 1 χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία, δίχως πάντως να έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά 4 καταγεγραμμένα περιστατικά χρησιμοποίησης των πυραύλων πριν το κτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι τα εξής:

"google ad"

  • στις 24 Φεβρουσρίου οι Ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση στην Ρωσική Αεροπορική Βάση του Millerovo στο Ροστόφ χρησιμοποιώντας δύο πυραύλους Tochka-U ως απάντηση στη Ρωσικη εισβολή και με στόχο την αποτροπή της αεροπορικής επίθεσης της Ρωσίας  
  • Στις 24 Φεβρουαρίου ένας πύραυλος 9M79 Tochka που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία κτύπησε νοσοκομείο στην περιοχή του Vuhledar, στο Ντονένσκ σκοτώνοντας 4 πολίτες και τραυματίζοντας 10. Η Διεθνής Αμνηστεία επιβεβαίωσε ότι κτυπήθηκε το νοσοκομείο, όχι κάποιος στρατιωτικός στόχος;
  • Στις 14 Μαρτίου η Ρωσια και η κυβέρνηση των Ρώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ κατηγόρησαν τις Ουκρανικές δυνάμεις για επίθεση με πύραυλο Tochka-U που σκότωσε 23 πολίτες και τραυμάτισε 28.
  • Στις 24 Μαρτίου ρώσικο πλοίο του πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στο λιμάνι Beryansk κτυπήθηκε από πύραυλο και βυθίστηκε. Η επίθεση πιθανότατα έγινε από Ουκρανικό πύραυλο Tochka-U

Σημειώνουμε επίσης ότι παρά τις πολλές αναφορές ότι ο πύραυλος που κτύπησε τον σιδηρόδρομο ήταν Tochka – U, αργότερα αξιωματούχοι του Ζελένσκι είπαν ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός Iskander.

Πάντως, συγκρίνοντας φωτογραφίες του Tochka – U που έπεσε στο Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου με σημερινές φωτογραφίες από τον πύραυλο που έπεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό είναι ξεκάθαρο ότι ο πύραυλος δεν είναι Iskander αλλά Tochka – U.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Ο πύραυλος Tochka – U που έπεσε στο Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου
Ο πύραυλος που έπεσε σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πύραυλο Tochka – U

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ