15.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

Ποιος σκότωσε τη «ΛΟΥΛΟΥ»;

Ημερομηνία:

Διαδικτυακή πρωτοβουλία χανιωτών φωτογράφων μέσω facebook για την καταστροφή της βάρκας «Λουλού» στο παλιό λιμάνι | Η βάρκα «ΛΟΥΛΟΥ», στο παλιό καρνάγιο καθ’ οδόν προς τον φάρο του παλιού λιμανιού μας, αποτελούσε ένα σημείο που προκαλούσε το ενδιαφέρον των ντόπιων και των ξένων επισκεπτών της πόλης των Χανίων. Εδώ και χρόνια, σταθερή εκεί αυτή η βαρκούλα, ξεχώριζε με τη μορφή της. Και Χανιώτες αλλά και επισκέπτες από άλλους τόπους τη φωτογράφιζαν, γιατί τους προκαλούσε εντύπωση.

Πολλοί γνώριζαν τη «Λουλού», όχι όμως οι δημοτικές αρχές της πόλης μας οι οποίες αφού δεν αναγνώρισαν κάποια αξία,  τη θεώρησαν σκουπίδι, μία ενόχληση και προχώρησαν προς έκπληξη πολλών στον καθαρισμό της περιοχής από την παρουσία της. Τώρα πλέον, δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Όλα είναι καθαρά.

Η Μαριάννα Αγγελάκη είναι μία από αυτούς τους περίεργους που δεν ένοιωθε ενόχληση και αντιθέτως έβρισκε ενδιαφέρον το θέμα της βάρκας «Λουλού». Έμεινε έκπληκτη από την απόφαση των αρχών. Μαζί με άλλους φωτογράφους και με αφορμή τη δημοσίευση μίας φωτογραφίας στο περιοδικό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ», πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν την ομάδα «Λουλού» στο facebook.

Στο εισαγωγικό τους σημείωμα μας ενημερώνουν:

«Σήμερα 9.6.13, γεννήθηκε η ιδέα της συλλογής φωτογραφιών με θέμα την βάρκα “Λουλού” , που τόσα χρόνια συντρόφευε τους περιπάτους μας στον Βενετσιάνικο λιμενοβραχίονα της παλιάς πόλης Χανίων. Η χιλιοφωτογραφημένη Λουλού, θεωρήθηκε σκουπίδι από την Δημοτική Αρχή και έτσι “καθάρισε” ο τόπος… Εμείς που αγαπήσαμε την ήσυχη Λουλού που την θεωρήσαμε στολίδι και παρεούλα, επιθυμούμε να μαζευτεί φωτογραφικό υλικό με στόχο τη δημιουργία έκθεσης.»

Ο λόγος για να γίνει η έκθεση, όπως μας πληροφορεί άλλο μέλος της ομάδας είναι για να αποτελέσει η παρουσίαση του πλούσιου φωτογραφικού υλικού μία «ήρεμη κίνηση διαμαρτυρίας» προς μια «φτωχή» Δημοτική Αρχή και ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που απέτυχαν να δουν ότι η βάρκα δεν αποτελούσε μόνο και μόνο ένα σκουπίδι.

Η Μαριάννα Αγγελάκη, δεν έμεινε εκεί. Για τον συγκεκριμένο σκοπό της έκθεσης, πήγε στο λιμεναρχείο, βρήκε τον σχετικό φάκελο και μάζεψε στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ιστορία της βαρκούλας. Τα στοιχεία παρουσίασε στο facebook και στα μέλη της ομάδας.

‘Ονομα: ΛΟΥΛΟΥ ΙΙ         
Δηλώθηκε μόλις το 1992

Ιδιοκτήτης ήταν ο Παριωτάκης Κωνσταντίνος. Πρόκειται για “ιδιοκατασκευή”.
Χρήση: αναψυχή – μεταφορά προσωπικού στο καρνάγιο. Το καρνάγιο ανήκε στον Παριωτάκη Κυριάκο, πατέρα του Κωνσταντίνου και στον Παριωτάκη Γιώργο αδελφό του Κυριάκου.

Το όνομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Μαριάννα Αγγελάκη, προέρχεται από τον σκοπό που χρησίμευε. Οι εργάτες στο καρνάγιο, όταν ήθελαν να πουν κάτι για την “βαριά” έλεγαν μεταξύ τους “πάμε να φέρουμε τη Λουλού, εδώ χρειάζεται η Λουλού»

Εμείς, να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι παλιότερα υπήρχε σχετικό γκρούπ υπό την ονομασία “ΛΟΥΛΟΥ” με πλέον των εκατό μελών κυρίως από ξένους επισκέπτες του τόπου μας στη γνωστή ιστοσελίδα δικτύωσης φωτογράφων flickr. Τώρα, βεβαίως, η συμμετοχή έχει ατονήσει και έχουν μείνει μόλις 10 μέλη.

Για όποιον έχει σχετικό υλικό και επιθυμεί να συνεισφέρει, το group για τη «ΛΟΥΛΟΥ» που έχει δημιουργηθεί στο facebook βρίσκεται εδώ: https://www.facebook.com/groups/527589043943496

Επιπλέον υλικό μέσω του κοινωνικού δικτύου flickr εδώ: http://www.flickr.com/groups/loyloy/pool/

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη βάρκα αποτέλεσε το θέμα της ενδιαφέρουσας έκθεσης γλυπτικής, κεραμικής και φωτογραφίας της Δανάης Γεμενάκη με τίτλο «Η Λουλού και οι άλλες» που παρουσιάστηκε και στα Χανιά στις «Γλωσσίτσες» στις 29 Ιουνίου του 2011.

 Η καλλιτέχνης σημείωνε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Στο όμορφο λιμάνι των Χανίων, η βάρκα η Λουλού, εκτεθειμένη στον ήλιο και την αλμύρα βρίσκεται σε αποσύνθεση. Κάθε ηλιοκαμένη φλούδα μπογιάς φανερώνει μία φροντίδα, ένα νεράκι και τελικά μία ιστορία ολόκληρη.

Απέναντι από τα μαγαζιά με τα φώτα, τις μουσικές, καθώς και τα σύγχρονα σκάφη που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι, το γέρικο σκαρί κάθεται και περιμένει τον περαστικό να το ανακαλύψει.

Στη Λουλού, η καλλιτέχνης είδε την αντανάκλαση της χώρας που έχει εγκαταλειφθεί».

Γ.Α.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ