24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ποιος φοβάται τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τη διερεύνηση κρουσμάτων αστυνομικής βίας;

Ημερομηνία:

Με αφορμή το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η ΕΔΕ για την υπόθεση κακοποίησης των τεσσάρων νεαρών κατηγορουμένων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει ότι η κακοποίηση ήταν αποτέλεσμα αντίστασης και πάλης που προηγήθηκε της σύλληψης τους και τα εύλογα ερωτήματα που αυτό εγείρει,  οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε τα ακόλουθα:

  • Δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα, ο οποίος θα φέρει το βάρος της διερεύνησης των καταγγελιών των πολιτών σχετικά με τα κρούσματα αστυνομικής βίας, στη θέση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί, για να υπάρχει διαφάνεια και δημοσιότητα προς όφελος του πολίτη.
  • Κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. κατά των Βασανιστηρίων το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει από το Μάρτιο του 2011 καθώς θα οδηγήσει στη λειτουργία ενός μηχανισμού διεξαγωγής περιοδικών επισκέψεων σε χώρους όπου υπάρχει στέρηση της ελευθερίας με στόχο την αποτροπή βασανιστηρίων και κάθε άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
  • Κατάργηση του άρθρου 19 του ν.4058/2012 με το οποίο- όπως αναφέρθηκε παραπάνω- καταργείται στην ουσία η αυτόφωρη διαδικασία για σειρά αδικημάτων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αυτών λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών.

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

http://www.ecogreens-gr.org/humanrights/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...