16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ποιους οδηγεί η κυβέρνηση σε ξαφνικό θάνατο με την αφαίρεση του ΑΦΜ

Ημερομηνία:

Σε ξαφνικό θάνατο κινδυνεύουν να οδηγηθούν χιλιάδες επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών απειλεί να τους μπλοκάρει το ΑΦΜ, προκειμένου να τους …πείσει να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 60,181 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ, καθώς πολλοί οφειλέτες (είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις) αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών, αντί να επιλέξει μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση, βγάζει το μαστίγιο και τιμωρεί ακόμα ακόμα και όσους οφειλέτες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα.

Επιπλέον, με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτεται κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, σημειώνουν ότι το πάγωμα του ΑΦΜ είναι ένα είδος οικονομικής φυλάκισης, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το επίσης επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης.

Αν θέλει το υπουργείο Οικονομικών, να βρει λύση, μπορεί, χωρίς οι πολίτες να απειλούνται ανά πάσα στιγμή από την Εφορία.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, το υπουργείο θα έπρεπε να κάνει δύο πράγματα αν θέλει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή:

Αφενός να παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τα ΑΦΜ των μεσαίου/υψηλού κινδύνου οφειλετών και αφετέρου να υιοθετήσει διαδικασίες αυτόματης ένταξης των οφειλετών στη διαδικασία ρύθμισης των 48 δόσεων.

Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα καταφέρει να ξεχωρίζει όσους χρωστούν και δεν έχουν τη δυνατότητα ή καθυστερούν να πληρώσουν, από όσους αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, αναμένοντας μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Διάκριση η οποία γίνεται λόγο και πιο δύσκολη, καθώς το τσουνάμι της ύφεσης έχει για τα καλά πλήξει τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκαλώντας βαρύτατα πλήγματα ακόμα και σε όσες ξεφεύγουν από τον κανόνα και -προς το παρόν τουλάχιστον- επιβιώνουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ