19.4 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Ποιός θα απαντήσει για το ρόλο της Άννας του Αντώνη, μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC;

Ημερομηνία:

Γίνεται μια γενική γραμματέας υπουργείου να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της Τρόικας και του πρωθυπουργού; Έχει το δικαίωμα ένας γενικός γραμματέας να προτείνει απευθείας στον πρωθυπουργό τρόπους ώστε να εφαρμόζονται αντιλαϊκές πολιτικές παρακάμπτοντας την ελληνική Βουλή; Κι όταν ένα περιοδικό έρευνας δημοσιοποιεί αποδείξεις για τα παραπάνω, είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην απαντά δημόσια και τα υπόλοιπα ΜΜΕ να μην αναδεικνύουν το θέμα;

Κι όμως στην Ελλάδα του μνημονίου όλα αυτά γίνονται. Στο τεύχος 68 του HOT DOC δημοσιοποιούνται δεκάδες e-mails, των οποίων η γνησιότητα έχει επιβεβαιωθεί, που αποστέλλουν κατώτερα και μεσαία στελέχη της τρόικας προς κυβερνητικούς αξιωματούχους και το Μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας με επιτακτικό πολλές φορές τρόπο όσα κατ’ αυτούς πρέπει να γίνουν ή να αλλάξουν στην κυβερνητική πολιτική.

Ρόλο-κλειδί σε αυτή τη διοχέτευση εντολών εμφανίζεται να έχει η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη που διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας  με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να του μεταφέρει τις επιταγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, η Άννα Στρατινάκη, ως γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, στέλνει εμπιστευτικό e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο στο οποίο προτείνει την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καταστήσει δυνατές τις ομαδικές απολύσεις χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο. Η μεταφορέας εντολών της τρόικας λέει στον πρωθυπουργό της χώρας πώς θα παρακάμψει το κοινοβούλιο για να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας άκρως αντιλαϊκής ρύθμισης.

Παρά την αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Αποφεύγουν να απαντήσουν πώς η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει σε κατώτερους υπαλλήλους φορέων, οι οποίοι δε λογοδοτούν σε κανένα, να διαμορφώνουν τις πολιτικές που αλλάζουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν κάνουν καμία αναφορά αλλά η έγκυρη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” έγραψε ολόκληρο άρθρο πάνω στις αποκαλύψεις αυτές του HOT DOC κι ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε δύο σχετικές αναφορές σε ομιλίες του. Έτσι έχουν καταντήσει τη δημοκρατία ο κ. Σαμαράς κι οι εκδότες που τον στηρίζουν κι εμείς οφείλουμε ως δημοσιογράφοι κι ως πολίτες να την προστατεύσουμε.

koutipandoras.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ