16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Ποιός κυβερνά αυτή την Ευρώπη; Η γερμανική δεξιά ή οι χώρες μέλη;

Ημερομηνία:

Στο επίκεντρο του ξένου Τύπου βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, στο οποίο θα κριθεί η τύχη της χώρας αλλά ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης.

Το διακύβευμα του σημερινού Eurogroup δεν είναι μόνο η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον, του Channel 4, που έφερε στο φως την πρόταση Μοσκοβισί. «Την Παρασκευή θα μάθουμε εάν την ευρωζώνη την κυβερνούν η γερμανική δεξιά, η βαλτική δεξιά και η ισπανική δεξιά, ή οι χώρες μέλη», έγραψε ο Βρετανός δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Τα σχόλια για το γερμανικό nein

Διχασμένος εμφανίζεται ο διεθνής Τύπος αναφορικά με την αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση.

«Οι Γερμανοί αποκρούουν τον Δούρειο Ίππο», είναι ο τίτλος του κεντρικού δημοσιεύματος των Financial Times, ενώ μετριοπαθές το Reuters αναφέρει πως «η Γερμανία καθυστερεί το αίτημα της Ελλάδας για δανειακή παράταση». «Η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας», είναι ο τίτλος του αναφορικά με την Ελλάδα άρθρου του Guardian, στο οποίο αναφέρεται πως ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες».

Το πλέον «εμπρηστικό» δημοσίευμα έρχεται από τη γερμανική λαϊκίστικη Bild, που συχνά με τα πρωτοσέλιδα της έχει καταφερθεί προκλητικά κατά της Ελλάδας. Με τον τίτλο «Η Γερμανία λέει: Ευχαριστούμε κ. Σόιμπλε» κυκλοφορεί το σημερινό φύλλο της εφημερίδας, που δίνει τα εύσημα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για το όχι του στο ελληνικό αίτημα παράτασης.«Επιτέλους κάποιος είπε ΟΧΙ στους χρεοκοπημένους Έλληνες», είναι το σχόλιο της Bild.

Το Grexit ξανά στο προσκήνιο

Με τη διαπραγμάτευση να είναι στον αέρα και τον καιρό να περνάει χωρίς Ελλάδα και Ευρώπη αν καταλήγουν σε μία συμφωνία, το ζήτημα Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο.

Την άποψη ότι η Γερμανία προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την ζώνη του ευρώ, επειδή η νέα κυβέρνηση αρνείται να υποταχθεί στην πολιτική λιτότητας εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Kρουγκμαν, σε άρθρο του στους New York Times.

Κρίνοντας από τις κινήσεις στις αγορές ομολόγων, αλλά και των μεγάλων επενδυτικών οίκων, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως οι αγορές δεν προεξοφλούν ελληνική χρεοκοπία και Grexit.

To Grexit θα προκαλέσει χάος στη ζώνη του ευρώ υποστηρίζει η Handelsblatt. «Η εισαγωγή του νέου νομίσματος και η μετατροπή του παλαιού χρέους σε αυτό το νέο νόμισμα στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε οικονομικό χάος» , δηλώνουν Γερμανοί οικονομολόγοι στην Handelsblatt.

Από την άλλη, η Telegraph με τίτλο: «Μην πανικοβάλλεστε: Ο ουρανός δεν θα πέσει εάν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ», εκτιμά «κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο Eurogroup – αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα απ’ ότι παλαιότερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί αρνούνται να κάνουν πίσω και αυτό σημαίνει πως μια πλήρης ρήξη είναι πολύ πιθανή», αναφέρει και τονίζει πως αν και στην αρχή οι αγορές θα αντιδράσουν λίγο ανήσυχα τελικά «δεν θα υπάρξει παγκόσμια ήττα, ούτε κραχ…Είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία».

Ο γεωπολιτικός παράγοντας

«Ευρωπαίοι πολιτικοί εμμένουν στενόμυαλα στην οικονομική θέση της Ελλάδας, αψηφώντας την τεράστια γεωπολιτική της σημασία. Το τίμημα διατήρησης των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας αξίζει να πληρωθεί», γράφει ο Marc Chandler στους Financial Times.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Τα οικονομικά ζητήματα, όσο σημαντικά κι είναι, δεν πρέπει να τυφλώνουν τους πολιτικούς όσον αφορά την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας».

Κι εξηγεί: «Πρόκειται για μια χώρα που ενώνει τον βορρά με τον νότο, και την ανατολή με την δύση, όπως καμία άλλη. Αποτελεί το νότιο άκρο του ΝΑΤΟ και η σχέση που απολαμβάνει με Ρωσία, Ιράν, Κίνα και άλλους είναι μοναδική εντός της συμμαχίας. Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί».

«Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου και ασταθούς τμήματος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Κι αυτός ο ρόλος θα γίνει ακόμη σημαντικότερος, με τις συγκρούσεις που μαίνονται στην βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή.», σημειώνει ο Marc Chandler.

«Οι πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης είναι κατανοητό να ανησυχούν που θα υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες τους να πληρώσουν για τις παλαιές δημοσιονομικές ατασθαλίες της Ελλάδας. Αλλά πρέπει να θυμούνται επίσης ότι η χώρα δεν αμείβεται επαρκώς για την πολύτιμη συμβολή της στην κοινή άμυνα της Ευρώπης», καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times.

Η χαμένη ευκαιρία

«Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του περιοδικού Economist όπου κάνει εκτενή αναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Γερμανίας. To άρθρο συνοδεύεται μάλιστα από ένα σκίτσο με το Γιάννη Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο και να μονομαχεί με το ευρώ.

Στο κείμενο αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται πως έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά στις διαρροές των τελευταίων ημερών, λόγω μικρής εμπειρίας.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το περιοδικό «με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας».

Αντ’ αυτού, το δημοσίευμα κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για απομόνωση. «Με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα», καταλήγει.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει στο bullying των Γερμανών

Με τον όρο bullying χαρακτηρίζει το περιοδικό Foreign Policy τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Γερμανία στην Ελλάδα, μετά και την τελευταία ανακοίνωση της πρόθεσης της να μη δεχτεί το αναθεωρημένο αίτημα παράτασης της ελληνικής δανειακής σύμβασης. Στο άρθρο προτείνεται στην Ελλάδα να μην υποκύψει στο γερμανικό bullying, καθώς το θέμα της δεν έχει μόνο ηθική διάσταση, αλλά και απόλυτα οικονομική.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ