17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πολάκης: Εκτός ψηφοδελτίων αλλά παραμένει η πειθαρχική εκκρεμότητα – Πώς διαμορφώνεται το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Την μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αποφάσισε ομόφωνα χθες το 7μελές Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το οποίο συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή του τετραμελούς Πολιτικού Σχεδιασμού.

Ωστόσο, η επικύρωση της απόφασης αυτής θα γίνει από την Πολιτική Γραμματεία η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη καθώς είναι το όργανο που αρχικώς ενέκρινε τη συμμετοχή του, επομένως τώρα πρέπει να λάβει απόφαση και για το αντίθετο. Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία είναι το όργανο στο οποίο συμμετέχει και ο Παύλος Πολάκης επομένως είναι πιθανή η παρουσία του την Πέμπτη.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση επιπλέον επισημοποιήθηκε και η παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με απόφαση Τσίπρα (η παραπομπή μπορεί να γίνει από τον Πρόεδρο, την Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή, κλπ).

Το Σάββατο αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Δεοντολογίας για να κρίνει πειθαρχικά το θέμα Πολάκη και ουσιαστικά οι επιλογές είναι μεταξύ οριστικής διαγραφής ή αναστολής κομματικής ιδιότητας για 1 χρόνο (προβλέπονται ακόμη δύο πιο ελαφρές ποινές, η σύσταση και η επίπληξη).

Τι λέει το άρθρο19 του Καταστατικού

Τυπικά η Πολιτική Γραμματεία δεν έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί ή να γνωμοδοτήσει για το είδος της ποινής προς την Επιτροπή Δεοντολογίας. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό (άρθρο 19) «ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης [σ.σ. από την Επιτροπή Δεοντολογίας] γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ, ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος». Εν προκειμένω, για τον Πολάκη το ανώτατο όργανο στο οποίο συμμετέχει είναι η Κεντρική Επιτροπή ωστόσο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει στον ορίζοντα συνεδρίαση ώστε να γνωμοδοτήσει προς την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Εκτιμάται ότι το κλίμα που θα προκύψει από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα δώσει ουσιαστικά ένα σήμα και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι 15μελές όργανο και απαρτίζεται μεταξύ άλλων από τους Ρεγγίνα ΒάρτζεληΝατάσα Θεοδωρακοπούλου Μιχάλη ΚαλογήρουΑντώνη ΚοτσακάΜάκη ΜπαλαούραΜιχάλη Σπουρδαλάκη κ.ά. Στις περιπτώσεις επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της.

Χρόνος για ζυμώσεις και ζύγισμα «συμπεριφορών»

Εν τω μεταξύ εκτός του ότι η Πολιτική Γραμματεία θεωρείται αρμόδια να λάβει την τελική απόφαση για την αποπομπή Πολάκη από τα ψηφοδέλτια, πρακτικά δίνεται και χρόνος για να ζυγιστεί περαιτέρω η συμπεριφορά του, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι ο ίδιος έστειλε ένα σήμα κατά την δημοσιοποίηση συνομιλίας του με δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ) που του ζήτησε συνέντευξη την οποία και απέρριψε. Εκεί, στην απάντηση προς τον δημοσιογράφο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «προέχει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η αξιοπρέπεια όλων μας και όχι τα κουτσομπολιά που θα προσπαθήσετε να εκμαιεύσετε».

Το κλίμα σε σχέση με το ενδεχόμενο διαγραφής

Όσον αφορά το κλίμα που διαμορφώνεται, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως παραμένει σε σκληρή γραμμή όπως φάνηκε και κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ στο πλαίσιο του συνεδρίου ygeiamou2023 όπου μεταξύ άλλων διεμήνυσε πως  «όταν έχω μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, το να γίνεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση με ευθύνη Πολάκη, για μια ανάρτηση που έκανε ο Πολάκης, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Έχω κι εγώ ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου, αλλά κυρίως έχω ευθύνη να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές».

Ανέφερε επίσης είπε πως ο Πολάκης την ώρα της προεκλογικής περιόδου κατέθεσε «ένα άλλο σχέδιο» και όχι το σχέδιο και τις προγραμματικές προτάσεις που το κόμμα εκφράζει επίσημα. Και πως ο Παύλος Πολάκης με τα όσα ανήρτησε «απάντησε» στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας την ίδια μέρα.

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το κλίμα που επικρατεί απέναντι στο ενδεχόμενο της διαγραφής δεν ακολουθεί κάποια τασική γραμμή, αλλά υπάρχουν εξατομικευμένες απόψεις.

Εκφράζονται επιφυλάξεις από αρκετούς, ανεξαρτήτως τάσεων, για το αν τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν σε σημείο οριστικής ρήξης του Παύλου Πολάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί λαμβάνουν υπόψη και το κλίμα στην βάση όπου κυριαρχούν αισθήματα θυμού, στεναχώριας κλπ απέναντι στο σενάριο διαγραφής του βουλευτή Χανίων.

"google ad"

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών τα οποία έδειξαν να κλίνουν στο ότι καλώς ο πρώην τομεάρχης Διαφάνειας αποπέμφθηκε από τα ψηφοδέλτια αλλά δεν πρέπει να διαγραφεί. Σχετικό μήνυμα έστειλε πχ ο Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας «δεν περισσεύει κανείς», ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε επίσης ότι δεν πρέπει να διαγραφεί, ενώ ο Νίκος Φίλης σημείωσε στην χθεσινή συνέντευξή του στο topontiki.gr πως θεωρεί ότι «δεν υφίσταται θέμα διαγραφής».

Σε συνέντευξή του στο Kontra Channel o Νίκος Παππάς απέφυγε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, είπε όμως ότι πρόκειται για ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε τα περί προσωπικής στρατηγικής, κατηγορία που όμως απέδωσε στον βουλευτή Χανίων η Κουμουνδούρου.

Από την άλλη υπάρχουν στελέχη είτε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, είτε και από την Ομπρέλα που τάσσονται υπέρ της διαγραφής. Επίσης, κάποιοι εκτιμούν ότι το κλίμα είναι 50- 50, άλλοι θεωρούν ότι είναι κυρίαρχη η άποψη κατά της διαγραφής.

Το βέβαιο είναι, σε αυτή τη συγκυρία που αναμένεται σύντομα η προκήρυξη των εκλογών, ότι το ζήτημα θα μείνει ανοιχτό τουλάχιστον ως το Σάββατο με την ΝΔ να εντείνει τις επιθέσεις της.

Αναβάλλεται η σημερινή εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είχε προγραμματίσει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος. Όμως λόγω της τραγωδίας με τα τρένα στα Τέμπη, η εκδήλωση αναβάλλεται.

Στην εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ