20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό στα Εξάρχεια

Ημερομηνία:

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το όργιο καταστολής εναντίον των κατοίκων που αντιδρούν στην καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, με πρόσχημα την κατασκευή του σταθμού του μετρό, παρά τα αρχικά σχέδια για χωροθέτησή του αλλού. Για καταστροφή «της πιο ιστορική γειτονιάς της Αθήνας» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του ιδιωτικού κέρδους, ενώ το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι μόνο με ρήξη μπορούμε να διασώσουμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Περί άλλα τυρβάζει η κυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για «οπισθοδρομικές αντιλήψεις».

Οι κάτοικοι, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας του σταθμού του μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων, συνεχίζουν και σήμερα τις διαδηλώσεις τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουν προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές διαδηλωτών και κατοίκων, τους οποίους αντιμετωπίζουν με χημικά και κλομπ.

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Τα Εξάρχεια πολιορκούνται

Με ανάρτησή του στο facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χριστόφορος Βερναρδάκης επισημαίνει ότι «τα Εξάρχεια, πολιορκούνται από την καταστολή, την ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, το rbnb και την εγκατάλειψη κάθε δημόσιας υποδομής. Με πρόσχημα την κατασκευή ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία Εξαρχείων και την «ανάπλαση» του Στρέφη καταστρέφεται μια ακόμα γειτονιά, η ιστορικότερη γειτονιά του αθηναϊκού κέντρου».

Και σημειώνει ότι το τρίπτυχο της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής:

1. Σχέδιο για μια γειτονιά των κατοίκων και όχι των συμφερόντων

2. Νέα δημοκρατική Δημοτική Αρχή

3. Παραίτηση της Κυβέρνησης της Καταστολής και της Αρπαχτής…

Η απάντηση της Ν.Δ.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «οπισθοδρομικές αντιλήψεις».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Τελικά ύστερα από ημέρες αφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση και μάλιστα σαφή, για την κατασκευή σταθμού μετρό στα Εξάρχεια. Διά του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Α΄ Αθήνας Χρ. Βερναρδάκη μας πληροφορεί ότι “με πρόσχημα την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ καταστρέφεται μια ιστορική γειτονιά”.

"google ad"

»Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν το μετρό που θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων, όπως έχει γίνει παντού όπου υπάρχουν σταθμοί, είναι πρόσχημα για την καταστροφή της γειτονιάς. Κι όμως! Με τέτοιες οπισθοδρομικές αντιλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του εξακολουθούν να σηκώνουν τη σημαία της προόδου».

ΜέΡΑ25: Ψεύτικο το δίλημμα «μετρό ή δημοκρατία»

Δήλωση εξέδωσαν και οι συντονιστές της Κ.Ε. του ΜέΡΑ24, που καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εκπροσώπηση συμφερόντων και αφαίρεση από τους πολίτες του δικαιώματος στους ελεύθερους χώρους.

Η Δήλωση Συντονιστών ΚΕ ΜέΡΑ25 για τα Εξάρχεια

Μόνο με τη ρήξη μπορούμε να διεκδικήσουμε πράσινους ελεύθερους χώρους, επαρκή δημόσια συγκοινωνία & ανθρώπινες ζωντανές γειτονιές

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρακμής και γενικευμένης καταστολής οφείλουμε να προειδοποιήσουμε την Μητσοτάκης ΑΕ ότι σε αυτή τη χώρα δε μετράνε μόνο τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, ούτε το προφίλ που χτίζει στο διάδοχο Μπακογιάννη. Σε αυτή τη χώρα υπάρχει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στους λιγοστούς άρα πολύτιμους ελεύθερους χώρους και στο λιγοστό άρα πολύτιμο πράσινο.

Υπάρχει το δικαίωμα να έχουν καταστήματα και άλλοι άνθρωποι εκτός από τους ολιγάρχες. Υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία απέναντι στην ασυδοσία της εξουσίας.

Θέλει πολύ θράσος ένα καθεστώς που εξαφανίζει το πράσινο και διαλύει τη δημόσια συγκοινωνία να προσπαθεί να επιβάλλει στην κοινή γνώμη το ψεύτικο δίλημμα: μετρό ή δημοκρατία.

Το πραγματικό δίλημμα για τον κόσμο είναι αν θα ανεχτούμε άλλο να κυβερνά μια όλο και πιο ασύδοτη ολιγαρχία ή αν θα έρθουμε σε ρήξη για να διεκδικήσουμε πράσινους ελεύθερους χώρους, επαρκή δημόσια συγκοινωνία, ανθρώπινες ζωντανές γειτονιές και γενικά μια ζωή αξιοπρεπή και ελεύθερη.

Λίτσα Αλεξάκη – Κώστας Ντάσκας, Συντονιστές Κ.Ε. ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...

Αιχμηρός Γιώργος Τσίπρας για Κασσελάκη: «Θαύματα η αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο»

Η αναφορά του πρόέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε περιστατικό κατά τη διάρκεια της...