16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη και οικονομικά μη βιώσιμη – Ναι στην ενότητα, όχι στη μνημονιακή μετάλλαξη

Ημερομηνία:

Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση που έγινε στην Πολιτική Γραμματεία το πρωί της Τρίτης στην Κουμουνδούρου. Από πολλές πλευρές κατατέθηκε προβληματισμός ότι η συμφωνία είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη και οικονομικά μη βιώσιμη.

Υπήρξε μεταξύ άλλων εισήγηση για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο, η οποία μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό από τον γραμματέα του κόμματος Τάσο Κορωνάκη, μαζί με τη θέση της Π.Γ. κατά των πειθαρχικών μέτρων (διαγραφές κ.λπ.) κατά διαφωνούντων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τα μέλη της Π.Γ. για την τελευταία πράξη της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το Eurogroup και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι μετά το δημοψήφισμα και με τη στάση της κυβέρνησης, διεθνοποιήθηκε το ελληνικό πρόβλημα και δεν έμεινε στο πλαίσιο του Eurogroup. Τόνισε επίσης ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πολλές φορές, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής κυβερνήσεις και κοινοτικοί παράγοντες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Κορωνάκης: Ναι στην ενότητα, όχι στη μνημονιακή μετάλλαξη

Ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης έθεσε θέμα ενότητας του κόμματος και είπε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει η ανθρωποφαγία. Ειδικότερα τόνισε ότι ο ίδιος θα εργαστεί για την ενότητα του κόμματος, ενώ πήρε θέση κατά των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων σε όσους διαφωνούν με τη συμφωνία και ειδικότερα σε βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Την ίδια ώρα όμως προειδοποίησε ότι δεν θα παραμείνει γραμματέας ενός κόμματος υπό μνημονιακή μετάλλαξη.

Ο ίδιος φέρεται να εισηγήθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης με στόχο τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θεωρήθηκαν ως βέβαιη κατάληξη των πολιτικών εξελίξεων.

Επίσης ο γραμματέας του κόμματος επέκρινε την σκληρή στάση των εταίρων, κυρίως της Γερμανίας και σημείωσε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα συζήτηση για την στρατηγική ανάκαμψη του κόμματος.

«Κοινωνικά μη βιώσιμη η συμφωνία – να μην εφαρμοστεί από την Αριστερά»

Πολλά μέλη του οργάνου επισήμαναν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη.

Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) και οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση να ζητηθεί άμεσα η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βεβαίως να διασφαλιστούν η ενότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ πλειοψηφική ήταν η άποψη ότι η συμφωνία είναι κοινωνικά μη βιώσιμη και δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την Αριστερά.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ