«Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν αλλά την δόξα ουδείς»
Πασίγνωστο είναι το αρχαίο ρητό, αλλά και πάντοτε επίκαιρο όπως αποδεικνύει η σημερινή πραγματικότητα.
Κύρια πηγή κοινωνικής αναγνώρισης αποτελεί η πολιτική εξουσία γι’ αυτό και αποτελεί το μήλον της έριδος για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αυτοπροβολή τους…
Όλες οι χώρες του πλανήτη που διατηρούν μια στοιχειώδη πολιτισμική αξιοπρέπεια εμπιστεύονται την τύχη τους, σε κυβερνήσεις, που είναι δημοκρατικά εκλεγμένες από τον λαό τους.
Διανοούμενοι παγκόσμιου κύρους διακηρύττουν πως η Ελλάδα μας – κατά την αρχαιότητα – ήταν η μάνα που γέννησε την φιλοσοφία, και κατ’ επέκταση την μοναχοκόρη της – που την ονόμασαν Δημοκρατία.
Δυστυχώς εμείς οι Νεοέλληνες, κυρίως η πλειοψηφία των πολιτικών, αντί να διαφυλάξωμεν, σαν τα μάτια μας, αυτή την μεγάλη κληρονομιά, την πετάξαμε στο βούρκο, και τώρα προσπαθούμε να την ανασύρουμε, να την απαλλάξουμε από την λάσπη, αλλά δυστυχώς είναι λερωμένα και τα χέρια, και η ψυχή, και το μυαλό μας, και κανείς δεν μπορεί να καθαρίσει τους άλλους αν πρώτα δεν καθαρίσει τον εαυτό του.
Έτσι, από απόγονοι των φιλοσόφων, καταντήσαμε αρωγοί των επονομαζόμενων πολιτισμένων, αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα μετά από περίπου 50 χρόνια που είμαι πολιτικοποιημένος και βρίσκομαι ανάμεσα στους πρωτοπόρους του λαϊκού κινήματος, οργώνοντας τα πεζοδρόμια της Κρήτης και όχι μόνο. Σ’ αυτό με οδήγησε η πεποίθησή μου ότι, η πολιτική αποτελεί το άλφα και το ωμέγα στην διαμόρφωση της ζωής μας και αποκαλώ εγκληματίες αυτούς που την απεχθάνονται, αυτούς που πετούν την ιερή ψήφο τους ασυλλόγιστα, ή ακόμα χειρότερα αρνούνται να ψηφίσουν…
Για του λόγου το αληθές λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1) Βασικός κανόνας της Δημοκρατίας είναι η υπακοή της μειοψηφίας στη θέληση της πλειοψηφίας… Αυτό δεν συνέβη ποτέ στην Ελλάδα, τουλάχιστον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πάντοτε οι πλειοψηφίες ήταν προκατασκευασμένες με καλπονοθευτικά εκλογομαγειρέματα.
2) Ο εκλογικός νόμος ήταν γνωστός πριν από κάθε ψηφοφορία, παρόλα αυτά ποτέ οι νικημένοι δεν αποδέχτηκαν την ήττα τους. Όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε να δούμε τα πολιτικά κόμματα ενωμένα να διεκδικούν και να λύνουν τα εθνικά και τα κοινωνικά μας προβλήματα. Το ίδιο λένε και οι πολιτικοί όταν είναι στην αντιπολίτευση, το ξεχνούν όμως όταν βρεθούν στην κυβέρνηση.
3) Όλες οι χώρες που διατηρούν μία έστω υποτυπώδη δημοκρατία εκλέγουν κυβερνήσεις με προκαθορισμένη θητεία, συνήθως τέσσερα χρόνια, και στην Ελλάδα θεωρητικά αυτό ισχύει, στην πράξη όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Κύριοι, συνταγματολόγοι που συντάξατε το Σύστημα και κύριοι βουλευτές που το ψηφίσατε, το βουλευτικό σας αξίωμα δεν είναι δική σας περιουσία… Ανήκει σε εκατομμύρια ψηφοφόρους σας που σας ψηφίσανε και δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να παραχωρείτε 50 βουλευτικές έδρες σε αντίπαλο κόμμα επειδή έτυχε να πλειοψηφίσει έστω με ελάχιστες ψήφους.
Για τους παραπάνω λόγους που κοντολογίς ανέφερε, ο ελληνικός λαός απώλεσεν την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς και μη έχοντας άλλη επιλογή κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ με τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοψηφίσματος. Όταν λοιπόν κύριοι της αντιπολίτευσης περιοδεύετε υβρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξέρετε ότι οι ύβρεις απευθύνονται στην πλειοψηφία των Ελλήνων που τον ψηφίσαμε… και μάλλον κακό κάνετε… στην Δημοκρατία αλλά και στον εαυτό σας…
Ισχυρίζεστε ότι θα εφαρμόσετε καινούργια πολιτική μα εμείς ξέρομε ότι την πολιτική την διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις και βλέπομε πως ο κεντρικός πυρήνας των κομμάτων σας αποτελείται από παλαιοκομματικά στελέχη. Με αυτούς θα φέρετε την αλλαγή; Με αυτούς που τους δοκιμάσαμε και απέτυχαν;
Τελειώνοντας επειδή διαισθάνομαι ότι διανύω το τρίτο στάδιο της ηλικίας μου και επειδή έτυχε να βρίσκομαι στην κορυφή του λαϊκού κινήματος στα Χανιά και όχι μόνο από το 1973 μέχρι και σήμερα, πιστεύω πως θα μου επιτρέψουν οι πολιτικοποιημένοι πολίτες, που έχουν την ίδια ή διαφορετική από την δική μου άποψη να τους απευθύνω μια πατρική φιλική συμβουλή.
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η σημερινή κυβέρνηση αναδείχτηκε πρώτο κόμμα σε τρεις δημοκρατικές εκλογικές αναμετρήσεις. Όσοι από σας ζητάτε τέταρτη ψηφοφορία δεν χτυπάτε την κυβέρνηση δεν χτυπάτε την κυβέρνηση, προσβάλλετε τα εκατομμύρια των Ελλήνων που την ψηφίσαμε και την ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα.
Πρόκειται για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της δυτικής Ευρώπης και αναδείχτηκε λόγω της πλήρους κατάρρευσης της πολιτικής εξουσίας των κομμάτων που εσείς εκπροσωπείτε σήμερα. Η γενική αντίσταση του παγκόσμιου πολιτικού κατεστημένου ήταν αναμενόμενη, πετύχατε την απομάκρυνση αρκετών στελεχών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την αναγκάσατε να κάμει συμβιβασμούς και περικοπές στο πρόγραμμά της, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την κατάρρευσή της κ.λ.π. Δεν θυμάστε ότι όταν είχαμε φτάσει στο παραπέντε για να μας διώξουν από την Ε.Ε. στην σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ομόφωνα όλα τα κόμματα δώσατε ρητή εντολή στον κ. Τσίπρα να πάει στις Βρυξέλες να υπογράψει ότι του δώσουν, δηλαδή το 3ο Μνημόνιο αρκεί να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη;
Σήμερα, νικητές και νικημένοι, το δημοκρατικό μας καθήκον επιτάσσε.
Να περιμένωμεν να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης μας και μετά να συγκρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά της και ανάλογα, να την επανεκλέξουμε ή να την απορρίψωμεν. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για κάθε κυβέρνηση του μέλλοντος. Ποιος δεν το ξέρει πως στις 20 του Γενάρη 2017 ορκίστηκε η καινούργια κυβέρνηση της Αμερικής και στις 20 του Γενάρη του 2021 θα ορκιστεί η επόμενη;
Εγώ δεν λέω να αντιγράψουμε την αμερικάνικη πολιτική, αλλά αυτό το αποδεδειγμένα θετικό γιατί να μην το μιμηθούμε;
Σήφης Εμμ. Χιωτάκης
Συγγραφέας
μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών από το 2004 και της Λογοτεχνικής Παρέας ν. Χανίων