Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Πολλές χιλιάδες στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στους Αγίους Αποστόλους [φωτορεπορτάζ]

Γ. Κουτσουμπάς: Η «λαϊκή συμμαχία» μόνη διέξοδος από την κρίση | Με εξαιρετική μαζικότητα και τρομερό παλμό που έδινε η νεολαία της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στα Χανιά, στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, στα πλαίσια του 22ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Η ομιλία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 εν μέσω συνθημάτων της νεολαίας αλλά και πλήθους άλλου κόσμου και πολιτών που επέλεξαν να βρεθούν εκεί. Μεταξύ αυτών και του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, όπου μάλιστα κάθισαν στην πρώτη σειρά. Προφανώς η άδεια για τη χρήση του χώρου δόθηκε από τον Δήμο Χανίων και αυτό δικαιολογεί την παρουσία των αρχών. Πάραυτα, αναρωτιόμαστε, γνωρίζουν στο ΚΚΕ για την πρόθεση του Δήμαρχου Χανίων να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς εις βάρος των πολιτών; Δε θα επεκταθούμε περαιτέρω σε αυτό το κείμενο. Όμως, τα ντοκουμέντα έχουν παρουσιαστεί στην εφημερίδα μας πρόσφατα μάλιστα και όποιος επιθυμεί μπορεί πολύ εύκολα να τα βρει.

Γιατί τα Χανιά; Γιατί η Σούδα;

Στην ομιλία του τώρα, ο ΓΓ του ΚΚΕ στάθηκε στην επιλογή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας να οργανώσει το 22ο αντιϊμπεριαλιστικό διήμερο στα Χανιά, και για την πορεία που διοργάνωσε στη βάση της Σούδας. Η απόφαση αυτή: «δικαιώνεται απόλυτα από τις εξελίξεις, τις διεθνείς και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση στην περιοχή «μυρίζει μπαρούτι».» 

«Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, μέσα από τη στήριξη στους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς που δίνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι απειλές εναντίον του Ιράν, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου η διαμάχη τμημάτων της αστικής τάξης διαπλέκεται με τις επιδιώξεις ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της περιοχής, αποδεικνύουν ότι είναι σωστή η παραπάνω εκτίμηση.»

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα: «Οι αντιθέσεις στην περιοχή επικεντρώνονται στο ποιος, ποιο κράτος, ποιο τμήμα του κεφαλαίου, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη και συμμαχία θα βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, στους ενεργειακούς δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.»

Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς σημαντικό, όπως σημείωσε «στρατηγικό ρόλο έπαιξε και παίζει η αμερικανική βάση της Σούδας και οι άλλες ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι η χώρα «εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς για τους ενεργειακούς δρόμους, για τους αγωγούς, όπως ο TAP, που θωρακίζουν τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και την ίδια στιγμή εμπλέκουν τη χώρα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις».

 

 

 

Για το τι πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη βαρβαρότητα

Αναφορικά με την κρίση ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι: «Αποτελεί τεράστια ιστορική ανακρίβεια αυτό που λέγεται και γράφεται στα βιβλία της ιστορίας, της αστικής πολιτικής οικονομίας, τα οποία διδάσκεστε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αυτό για το οποίο υπερθεματίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προβάλλει το δικό του αντιλαϊκό μίγμα διαχείρισης της κρίσης: Ότι δηλαδή η μεγάλη καπιταλιστική κρίση της περιόδου 1929-1932 ξεπεράστηκε από την κεϋνσιανή διαχείριση και το «NewDeal».» 

«Στην πραγματικότητα η κρίση ξεπεράστηκε τελικά από τις τεράστιες καταστροφές παραγωγικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφού πρώτα η οικονομία είχε προσανατολιστεί στην προετοιμασία του πολέμου.»

Όλα αυτά δεν είναι θεωρητικά ζητήματα ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Είναι ζητήματα που πάνω από όλα πρέπει να μάθει, να γνωρίσει η νεολαία. Αποτελούν ιστορική εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί για να δούμε πως προχωράνε και σήμερα οι εξελίξεις, που πάνε τα πράγματα, τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγούμε από αυτή τη βαρβαρότητα.»

Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί, όπως είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ: «μαρτυρούν στους λαούς όλου του κόσμου μια μεγάλη αλήθεια: ότι καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος πάνε μαζί.»

Για την ανεργία ειδικά των νέων

Ο κ. Κουτσούμπας μετά αφιέρωσε τμήμα της ομιλίας του στην ανεργία και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Στην αλήθεια, η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται για τους εκατομμύρια άνεργους:

«Η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν με διάφορα μέτρα να ανακυκλώνουν την ανεργία, τη φτώχεια, γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων να οδηγήσει σε συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης, σε δυνάμωμα της ταξικής πάλης που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία τους. 

Ξέρουν ότι το σύστημα που διαχειρίζονται δεν μπορεί να λύσει την ανεργία. Γι’ αυτό και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διαχειριστούν την ανεργία, να μοιράσουν την ανεργία, να μοιράσουν τη μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας -και χωρίς δικαιώματα- σε δυο και τρεις άνεργους, θέλουν τον άνεργο- θύμα, ως εφεδρεία εργατική, για να ρίχνουν κι άλλο κάτω τους μισθούς, τα μεροκάματα, τα εργασιακά δικαιώματα.»

Η νεολαία σε αυτή τη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, επιδιώκουν να συμφιλιώσουν τους νέους από την πιο μικρή ηλικία «με την υποταγή, την αποδοχή της εκμετάλλευσης, το νόμο της καπιταλιστικής ζούγκλας «ο θάνατος σου η ζωή μου», την ανθρωποφαγία του διπλανού, του συναδέλφου, του συμμαθητή, που πρέπει να χάσει αυτός για να κερδίσω εγώ… Και τελικά αυτό που γίνεται σε αυτή την περίπτωση είναι να χάνουν όλοι και να κερδίζει μόνο το κεφάλαιο και το σύστημα.»

Είπε χαρακτηριστικά: «Πασχίζουν να βγάλουν λάδι «τα ιερά και τα όσια του συστήματος», όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και το λαό στη χρεοκοπία, τα οποία μπορούν ευκολότερα να κλονιστούν σήμερα στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας.»

Για την «καπιταλιστική ανάκαμψη»

Όλα τα κόμμα πλην του ΚΚΕ μιλούν σήμερα για την  «καπιταλιστική ανάκαμψη», είπε ο κ. Κουτσούμπας, «αν δηλαδή θα είναι με συνταγή Μέρκελ ή με συνταγή Ομπάμα ή Βραζιλίας, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα γίνει με μία δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση εντός των τειχών.» 

Όμως πριν μερικά χρόνια υπήρχε στην Ελλάδα καπιταλιστική ανάπτυξη και μάλιστα υψηλών ρυθμών: «Και όμως σε εκείνη την περίοδο μπήκαν οι αντιλαϊκές βάσεις, εκείνη η περίοδος έφερε και την κρίση.» 

Για τους ψευδοδιαχωρισμούς και τη θεωρία των άκρων

Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε στους διαχωρισμούς που δημιουργούνται για να ελέγχουν τον λαό : «Διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε δημόσιους και ιδιωτικούς, μετανάστες και Έλληνες. Συκοφαντούν τους αγώνες επιστρατεύοντας τη θεωρία των άκρων, αξιοποιώντας το μαντρόσκυλο του συστήματος, τη ναζιστική ΧΑ που την εμφανίζουν ως δήθεν αντισυστημική, ενώ είναι ο πιο πιστός υπηρέτης του συστήματος, της πλουτοκρατίας, ο πιο ορκισμένος εχθρός των εργαζομένων και των αγώνων τους. Και αυτό αποδεικνύεται και ιστορικά, αλλά και από τη σημερινή πρακτική και δράση τους που δε χάνουν ευκαιρία να στηρίξουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμη και αν την κρύβουν πίσω από τις δήθεν φιλανθρωπίες προς τους φτωχούς.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους νέους να μελετήσουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού, για τα λάθη και τις παρεκκλίσεις που έγιναν όταν ο σοσιαλισμός άρχισε να λύνει προβλήματα δικά του με συνταγές καπιταλισμού. «Στις επεξεργασίες του ΚΚΕ θα βρουν απαντήσεις στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους.»

Και συνέχισε: «Ο λαός, η νεολαία έχουν μόνο να κερδίσουν από την προοπτική του σοσιαλισμού. Αυτό είναι η πραγματική πρόοδος σήμερα. Και όχι η «πρόοδος» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτοί με τη σειρά τους υπερασπίζονται τις ιερές αγελάδες του συστήματος, την επιχειρηματικότητα, την «υγιή» όπως λένε, την «κοινωνική συνοχή», την ΕΕ, καλλιεργώντας το ρεαλισμό της υποταγής, λέγοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι κάτι πολύ μακρινό και άρα ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να παλεύει για αυτό. Παρά μόνο να επιλέγει το μικρότερο κακό, τον καλύτερο διαχειριστή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ΕΕ.”

Για το τι είναι πρόοδος

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ: «Πρόοδος δεν είναι, σε μια εποχή που ο παραγόμενος πλούτος είναι αμύθητος, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, ο λαός να ζει σε συνθήκες του 50 και του 60. Πρόοδος είναι να μπορεί ο λαός, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, να απολαμβάνουν τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας που μπορούν να λύσουν προβλήματα, να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, να εξασφαλίσουν δωρεάν υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, στέγη για όλους, διακοπές. Αρκεί να αφαιρεθούν από τους καπιταλιστές.» 

Στις τεράστιες ανατροπές που γίνονται, η λύση δε δίνεται με κηρύγματα ανθρωπισμού, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας «δήθεν καλής, φιλάνθρωπης συμπεριφοράς των καπιταλιστών, έξυπνης διαχείρισης της εξουσίας τους από αντίστοιχους πολιτικούς υπηρέτες, όπως κι αν αυτοί ονομάζονται: κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί.»

«Όσοι μέχρι σήμερα επεδίωξαν ή προσπάθησαν να επιλύσουν επιμέρους προβλήματα του συστήματος και του κράτους του, του αστικού κράτους, όπως είναι πλευρές της διαφθοράς των κρατικών υπαλλήλων, φαινόμενα χρηματισμού, ακραία φαινόμενα γραφειοκρατίας κλπ., με μερεμέτια προς αυτό το σύστημα, σύντομα αποδείχθηκαν τα αδιέξοδά τους, η παγίδα στην οποία έπεσαν, εάν χάριν της συζήτησης θεωρήσουμε ότι δεν ήταν και συνειδητές επιλογές τους, αλλά απλώς αυταπάτη και λάθος υπολογισμός, αν και τέτοια πλέον δεν υπάρχουν, αφού μόνον αφελείς μπορεί να σκέφτονται έτσι.»

Για τη «λαϊκή συμμαχία» και τη διέξοδο από την κρίση

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι κανένας δε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μόνος του, κλεισμένος στον εαυτό του με την ελπίδα ίσως ότι μια μέρα κάποιος «σωτήρας» θα δώσει λύση στα προβλήματα ή έστω μια ανακούφιση. 

«Το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά: Δεν υπάρχουν σωτήρες για το λαό στις κυβερνήσεις, και τα κόμματα που θέλουν να διαχειριστούν το σύστημα και την κρίση του. Ποτέ δεν υπήρχαν. Αλλού βρίσκεται η σωτηρία για τον ίδιο και τα παιδιά του.»

«Βρίσκεται στη δική του πάλη για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία, στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Μια συμμαχία ριζωμένη στους χώρους δουλειάς και κλάδους, τις πόλεις, τις συνοικίες, την ύπαιθρο.» 

 Φωτός: Γιάννης Αγγελάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θλιβερή πρωτιά της Κρήτης στην κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και στις μικρές ηλικίες

Η Κρήτη κατέχει θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα…

5 hours ago

Γερμανική Κατοχή και «οι Μικροί Ήρωες» της Kρήτης

Της Άννας Κωνσταντουδάκη - Αγγελάκη Δεν ήταν μόνο ο Γιώργος Θαλάσσης και ο Σπίθας στο…

5 hours ago

Γιάννης Μανιάτης: “Νέα δεδομένα στην αναπτυξιακή τροχιά της Κρήτης, η αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου”

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη περιοδεία και ομιλία του στο Ηράκλειο, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ…

5 hours ago

37 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου

Σκάφος με 37 μετανάστες εντοπίστηκε να πλέει σε δυσχερή θέση, 29 ναυτικά μίλια νότια της…

5 hours ago

Στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός, στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη Από το Λιμάνι του Ηρακλείου και τα γραφεία του ΟΛΗ ξεκίνησε την διήμερη επίσκεψή…

5 hours ago

Ακρίβεια: Διακοπές μετ’ εμποδίων -«Καίνε» οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Την αδιανόητη ακρίβεια που ζει ο σκληρά εργαζόμενος Έλληνας αποτυπώνει το κρας τεστ τιμών στα ακτοπλοϊκά, με την…

5 hours ago

This website uses cookies.