19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πολλαπλά οφέλη για παραγωγούς από την πιστοποίηση κρητικού αβοκάντο

Ημερομηνία:

Κατατέθηκε χθες ο φάκελος αναγνώρισης του αβοκάντο Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από ανάθεση από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλη Βουλγαράκη το 2017.

Μόλις εγκριθεί ο φάκελος από το Υπουργείο το αίτημα θα κατατεθεί στην Ε.Ε. Οι φορείς των παραγωγών αβοκάντο (συνεταιρισμός, ομάδες παραγωγών) εκτιμούν πως η αναγνώριση του “ΠΓΕ Αβοκάντο Κρήτης” θα ενισχύσει το προϊόν σημαντικά.

Ειδικότερα τα κύρια οφέλη θα είναι:

• Προστατεύεται ένα Κρητικό προϊόν από μελλοντικές παραγωγές αβοκάντο στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη παραγωγή αβοκάντο στη χώρα μας. Λόγω της αλλαγής του κλίματος είναι δεδομένο ότι πολλοί παραγωγοί θα κινηθούν προς το αβοκάντο και επειδή πολλοί από αυτούς είναι επαγγελματίες αγρότες, σοβαροί στη δουλειά τους είναι δεδομένο ότι θα πάνε καλά. Μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο σοβαρής αύξησης της παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος τους μπορεί υπάρξουν προβλήματα που να επηρεάσουν και εμάς παρότι οι παλιοί παραγωγοί στα Χανιά έχουν τεχνογνωσία. Ένα προϊόν με την επωνυμία “αβοκάντο Κρήτης” θα μπορούμε να το διαχειριστούμε καλύτερα στην προοπτική πάντα αύξησης των εξαγωγών» δηλώνει ο κ. Κοντουδάκης.

• Ως προϊόν αναγνωρίσιμο για το εξωτερικό το “αβοκάντο Κρήτης” είναι σημαντικό να αποκτήσει το δικό του σήμα. Ειδικά αν αυξηθεί το επόμενο διάστημα η παραγωγή στο νησί.

• Το ΠΓΕ θα βάλεις τους παραγωγούς στη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας. «Η ιχνηλασιμότητα θα βοηθήσει να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και τον αβοκάντο και να προχωρήσει η παραγωγή του προϊόντος πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη σοβαρότητα» αναφέρει ο παραγωγός
Στο φάκελο δίνονται στοιχεία για τις μεθόδους παραγωγής, την επιλογή των εδαφών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τον τρόπο φύτευσης, τη λίπανση, το θέμα της βιολογικής καλλιέργειας του προϊόντος κα.

Δηλώσεις ζημιών στον Πλατανιά

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από την ανεμοθύελλα της 28ης Νοεμβρίου 2021 σε εσπεριδοειδή, αβοκάντο , ευρισκομένων εντός της περιφέρειας του Δήμου Πλατανιά, μπορούν να δηλώσουν τη ζημιά στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του Δήμου (Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Μουσούρων & Γερανίου), από τις 6/12/2021έως τις 13/12/2021, κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες.

Απαραίτητα δικαιολογητικά: Ενιαία δήλωση καλλιέργειας & εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2021

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Δήμου ανά Δ.Ε.

•Δ.Ε.Πλατανιά (2821340018-19)
•Δ.Ε.Μουσούρων (2821341018)
•Δ.Ε.Κολυμβαρίου (2824340100)
•Δ.Ε.Βουκολιών (2824340018-19)

Την ίδια ώρα, από τον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου γίνεται γνωστό ότι έγινε αναγγελία ζημιάς από ανεμοθύελλα στις 29-11-2021.

Οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες (αβοκάντο, εσπεριδοειδή) ζημιώθηκαν, παρακαλούνται, όπως προσέλθουν στα γραφεία της Δ. Ε. Θερίσου για να δηλώσουν τη ζημιά τους.

"google ad"

Δηλώσεις ζημιάς θα γίνονται δεκτές έως τις 14/12/2021, ενώ θα παραλαμβάνονται δηλώσεις ζημιάς και για τη Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου.
Πέραν της προθεσμίας καμία δήλωση δεν θα γίνεται δεκτή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...