Ιδιαίτερα δύσκολο θα είναι το έργο της νέας Πρυτανικής Αρχής για τα επόμενα τριάμισι έτη, την οποία κλήθηκε να εκλέξει χθες η εκπαιδευτική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Υποψήφιοι ήταν ο Αντιπρύτανης Γιάννης Σαριδάκης και ο καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης. Η ψηφοφορία κύλησε ομαλά, ενώ η νέα Πρυτανική Αρχή, θα πρέπει να επαναχαράξει το χάρτη διοίκησης του Ιδρύματος, με την κατάργηση του Γενικού Τμήματος εν μέσω οικονομικής κρίσης, παρατήρησε ο απερχόμενος Πρύτανης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Γιάννης Φίλης.
Παρά τις σοβαρές συνέπειες από τις μειωμένες πιστώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, το ίδρυμα θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Υπάρχουν όμως τρόποι, ώστε να βρεθούν πόροι, διατηρώντας την υψηλή ποιότητα του επιστημονικού του έργου, ώστε να δοθεί περισσότερο βάρος στην επιστημονική έρευνα, η οποία αποφέρει και οικονομικά οφέλη?
.Το 30% των πόρων ξοδεύεται για την πληρωμή της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος λοιπόν -τόνισε ο νυν Αντιπρύτανης και υποψήφιος Πρύτανης Γιάννης Σαριδάκης- είναι να παράγει την ενέργεια για τις ανάγκες του το ίδιο το ίδρυμα, δίνοντας έτσι και το παράδειγμα του πράσινου πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μορφές, για να μπορεί να διοχετεύσει αυτούς τους πόρους στην έρευνα για να έχει διεθνές κύρος και τεράστια οικονομικά οφέλη.
.Η απάντηση του Πολυτεχνείου στην οικονομική κρίση πρέπει να είναι δυναμική, -τόνισε ο υποψήφιος Πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης- διεκδικώντας μεν χρηματοδοτήσεις, αλλά και αναζητώντας άλλες εναλλακτικές, με αύξηση των ερευνητικών προγραμμάτων, συνεργασία με το Δήμο σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πόλη, αλλά και με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Βαγγέλης Φυντριλάκης-neatv.gr