13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Πολυτεχνείο Κρήτης: «Μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων σε νέα καινοτόμα προϊόντα»

Ημερομηνία:

Το Εργαστήριο Υδρογεωχημικής Μηχανικής και Αποκατάστασης Εδαφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με Διευθυντή τον Καθηγητή Νικόλαο Νικολαΐδη, θα συμμετάσχει ως εταίρος στο ερευνητικό έργο Horizon 2020 με τίτλο WaysTUP! «Αλυσίδες αξίας για τη μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων σε νέα καινοτόμα προϊόντα».

Το έργο, το οποίο θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συνάντηση στις 3-4 Οκτωβρίου στη Βαλένθια της Ισπανίας, σχετίζεται με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και κύριο στόχο έχει να συμβάλει στην έρευνα μετατροπής των αστικών βιοαποβλήτων σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως π.χ. συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών, βιοπλαστικά, βιοαιθανόλη, βιοάνθρακα, βιοδιαλύτες, πρωτεΐνες και έλαια.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η μείωση της σπατάλης των πόρων και η επανάχρηση υπολειμμάτων τροφών δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση πλήθους φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εξάντλησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος που εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Το έργο θα αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο διαδικασιών και πιλοτικών εγκαταστάσεων που αξιοποιούν τα αστικά βιοαπόβλητα και τα μετατρέπουν σε προϊόντα υψηλής αξίας. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα εκτελεστούν στα Χανιά και στην Αθήνα, καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια, η Αλικάντε, η Αλκούδια (Ισπανία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Πράγα (Τσεχία) και η Τέρνι (Ιταλία). Οι καινοτόμες διαδικασίες θα αφορούν τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, φιλοδοξώντας να εφαρμοστούν μοντέλα για την ενεργή συμμετοχή και την αλλαγή των συνηθειών των πολιτών, να υποστηριχτούν οι δημοτικές αρχές και να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στο έργο, που θα έχει διάρκεια 36  μήνες έως το Φεβρουάριο του 2023, συμμετέχουν 26 ερευνητικοί εταίροι, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και δίκτυα πόλεων. Από την Ελλάδα, πέραν του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε., η ΕΤΑΜ Α.Ε., η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...

Στέλιος όπως η Κορίνα στη Γαύδο: Το «πάμε και όπου βγει» δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Όταν επαναλαμβάνονται λάθη και παραλείψεις, τότε, δυστυχώς,...