22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Πολύτιμος θησαυρός για την Κρήτη το φυσικό περιβάλλον της

Ημερομηνία:

Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ήδη από πολύ μικρή ηλικία αποτελεί το πρωταρχικό ζήτημα που σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη του

Ένα νησί με πλούσιο ανάγλυφο, με μοναδικής ομορφιάς χλωρίδα και ποικιλία φυτών που δημιουργούν έναν ανεξάντλητο φυσικό πλούτο, βουνά, θάλασσα, οικοσυστήματα, βιότοποι, φαράγγια και σπήλαια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Κρήτης, το οποίο μάλιστα «ταξιδεύει» συχνά μέσω του φωτογραφικού φακού σε κάθε γωνιά της γης.

Ένα τοπίο ειδυλλιακό, ένας «πνεύμονας πρασίνου», που αποτελεί θησαυρό για τους κατοίκους της Κρήτης, που δυστυχώς όμως ο πληθυσμός της δεν είναι αρκετά συνειδητοποιημένος και ευαισθητοποιημένος ακόμα, ώστε να αντιληφθεί ότι το φυσικό περιβάλλον του είναι η «ζωή» του.

Άναρχη εναπόθεση κάθε λογής απορριμμάτων από τα αστικά μέχρι τα υγρά απόβλητα και τα μπάζα, ρύπανση σε θάλασσες και ακτές αλλά και δημόσιοι χώροι γεμάτοι σκουπίδια αποδεικνύουν την ασυνειδησία, την κακή νοοτροπία αλλά και την έλλειψη σεβασμού και αντίληψης από κάθε έναν από εμάς για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο νησί είναι αρκετά: άναρχη δόμηση, υλοτομία/παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης και η απόρριψη αποβλήτων συμπεριλαμβάνονται στα κυριότερα ποινικά αδικήματα σε ότι αφορούν την περιβαλλοντική νομοθεσία στο νησί.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι δείγμα πολιτισμού και η αλλαγή νοοτροπίας και η ευσυνειδησία απέναντι του αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει από κάθε πολίτη χωριστά.

Η οικολογική συνείδηση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε όλοι μαζί να προστατέψουμε αυτό τον θησαυρό και να διαφυλάξουμε το περιβάλλον ως κόρη οφθαλμού.

Τα έργα και οι υποδομές είναι βεβαίως απαραίτητα όμως αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ξεκινώντας από το σπίτι τους με την ανακύκλωση και στη συνέχεια με την προστασία του δημόσιου χώρου.

Το περιβάλλον του νησιού άλλωστε συνδέεται άμεσα και με τον τουρισμό, αφού αυτό αποτελεί τη βιτρίνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν το νησί μας.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, οι δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία του αλλά και οι πρακτικές που οι ίδιες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και στο σύνολο τους τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υιοθετούν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι παράγοντες που λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τους τουρίστες κατά τη διαδικασία επιλογής του τόπου των διακοπών τους. Η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα είναι μεγάλη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που οι επισκέπτες στιγματίζουν τα κακώς κείμενα σε ότι αφορά την καθαριότητα αλλά και τη διαχείριση που γίνεται σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...