19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πολ Κρούγκμαν: Ισλανδία και Ελλάδα, η διαφορά

Ημερομηνία:

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους New York Times αναφέρεται στην Ισλανδία και την επιτυχία των «ετερόδοξων» πολιτικών που ακολούθησε, συγκρίνοντάς την με την Ιρλανδία, που παρουσιάζεται ως πρότυπο της «επιτυχίας της λιτότητας». Όσο για την Ελλάδα επισημαίνει μια μεγάλη διαφορά που έχει με την Ισλανδία, ωστόσο συμπερασματικά καταλήγει: Υπάρχουν φορές που οι «ετερόδοξες» πολιτικές είναι καλύτερες από τις «ορθόδοξες».

Γράφει ο Πολ Κρούγκμαν: «Ήμουν, νομίζω, ένας από τους πρώτους σχολιαστές που παρατήρησε ένα αστείο πράγμα να συμβαίνει στην Ισλανδία: η χώρα αυτή που υποτίθεται ότι ήταν το «Ground Zero», το «Σημείο Μηδέν» της οικονομικής καταστροφής είχε πραγματικά την πιο ήπια κρίση από τις άλλες χώρες χάρη σε ετερόδοξες πολιτικές που ακολούθησε όπως την αποκήρυξη του χρέους, τον έλεγχο κεφαλαίων και την μαζική υποτίμηση.

Τώρα, όπως επισημαίνει ο Μάθιου Ιγκλέσιας, η Ισλανδία ετοιμάζεται για την άρση των ελέγχων και η κατάσταση είναι εξαιρετικά καλή λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις. Και όπως συνεχίζει να λέει ο Ιγκλέσιας, η ενδιαφέρουσα σύγκριση της Ισλανδίας είναι με την Ιρλανδία, η οποία σήμερα έχει ανακηρυχθεί σε χώρο πρότυπο της «επιτυχίας της πολιτικής της λιτότητας» επειδή τα πράγματα τελικά σταμάτησαν να πηγαίνουν προς το χειρότερο και τον τελευταίο καιρό αρχίζουν και καλυτερεύουν.

Συγκριτικός πίνακας

Υποθέτω ότι κάποιος θα ρωτήσει για πιθανές ομοιότητες με την Ελλάδα. Λοιπόν, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ θα μπει στην θέση να δοκιμάσει μια υποτίμηση  Ισλανδικού τύπου (και σίγουρα θα επιβληθεί έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων). Παραμένει ανοικτό ερώτημα αν θα λειτουργήσει τόσο καλά όπως έγινε με την Ισλανδία για ένα λόγο: Το να εγκαταλείψει κανείς το ευρώ είναι πολύ διαφορετικό από το να μην το είχε ποτέ. Αν και ακόμα ελπίζω ότι όλο αυτό το θέμα (σημ: Grexit) μπορεί να αποφευχθεί. Προς το παρόν, ας πούμε ότι μερικές φορές οι ετερόδοξες πολιτικές λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι οι «ορθόδοξες» – καθολικά παραδεκτές».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...