«Τρελό θα ήταν αν η Ελλάδα δεν είχε έκτακτο πλάνο» σχολιάζει στο blog του στους NYTimes, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, αναφορικά με το λεγόμενο plan B Βαρουφάκη για την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.
Γράφει ο Πολ Κρούγκμαν:
Οι άνθρωποι είναι προφανώς σοκαρισμένοι, σοκαρισμένοι επειδή έμαθαν ότι η Ελλάδα είχε πράγματι σχέδιο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος στην περίπτωση που αυτό θα ήταν απαραίτητο. Εννοώ ότι θα ήταν πραγματικά σοκαριστικό αν δεν υπήρχαν έκτακτα σχέδια. Το να προετοιμάζεσαι για κάτι που ξέρεις ότι μπορεί να συμβεί, δεν σημαίνει ότι θέλεις να συμβεί.
Κάποια μέρα, ίσως, μάθουμε τι έκτακτα σχέδια είχαν οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Σχέδια να εισβάλλουν στον Καναδά; Ίσως. Πλάνα να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο στο ενδεχόμενο μίας ρατσιστικής συγκέντρωσης λευκών; Ίσως.
Το θέμα είναι αν ο Τσίπρας είχε το δικαίωμα να μην επικαλεστεί αυτό το σχέδιο μπροστά στους εκβιασμούς που δέχτηκε από τους πιστωτές. Νομίζω ότι έκανε λάθος, αλλά μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσο τεράστια ευθύνη είχε και μπορεί να μη μάθουμε ποτέ ποιος είχε τελικά δίκιο.
Η ουσία σε όσα λέει ο Krugman με λίγα λόγια, γράφει ο ο Myles Udland του Business Insider, είναι ότι κάθε είδους κατακραυγή για την ύπαρξη ενός “τρελού ελληνικού σχεδίου όπως το χάκινγκ του τραπεζικού συστήματος και η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ” είναι εξοργιστική από μόνη της.
«Εάν ήσασταν η Ελλάδα, ένα έθνος που περίμενε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δημοψηφίσματος για ένα σχέδιο διάσωσης που έχει λήξει, και είχατε ήδη χάσει μια πληρωμή σε ένα σημαντικό πιστωτή που θα μπορούσε ενδεχομένως να παγώσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική βοήθεια, θα πηγαίνατε σε ένα σχέδιο για τη διατήρηση της κίνησης της οικονομίας, αν ερχόταν το χειρότερο σενάριο», αναλύει ο Myles Udland.
Aυτό που στην πραγματικότητα θα ήταν τρελό, είναι να μην υπήρχε σχέδιο σε ισχύ καταλήγει ο Udland.
tvxs.gr, lifo.gr