14.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση σκέφτεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα διαβουλευτεί με τον πρόεδρο και το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (31/07) το γραφείο του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο σε ένα δελτίο Τύπου.

Η Πορτογαλία “σκέφτεται την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί την εβδομάδα… της 80ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο“, διευκρινίζει το δελτίο Τύπου.

Αυτή η απόφαση ελήφθη έπειτα από “πολλαπλές επαφές” με τους εταίρους της και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την “εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της σύρραξης, τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και από τις επανειλημμένες αναφορές μιας πιθανής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών” εκ μέρους του Ισραήλ, συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

Αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε την ώρα που ένας διεθνής οργανισμός παρακολούθησης της πείνας, τον οποίο στηρίζει ο ΟΗΕ, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως το “χειρότερο σενάριο λιμού” βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.

Η Πορτογαλία αναμένεται επομένως να ακολουθήσει άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τη Βρετανία ή και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό Κράτος τον Σεπτέμβριο.

“Η κυβέρνηση διεξήγαγε μια πολύ προσεκτική και μελετημένη διαδικασία, πάντα έπειτα από συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και άλλους εταίρους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πορτογαλικής κυβέρνησης.

“Είναι μια απόφαση που είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης”, είπε από την πλευρά του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάουλο Ρανζέλ.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ