16.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

«Ποτέ ξανά Κρήτη;»: Τουριστικοί φορείς καταγγέλλουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο brand του νησιού λόγω του μπλόκου των κτηνοτρόφων

Ημερομηνία:

Με πρωτοφανή δριμύτητα, οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης καταγγέλλουν το μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στο αεροδρόμιο, τονίζοντας τον κίνδυνο «ανεπανόρθωτης ζημιάς» όχι μόνο στα τουριστικά έσοδα αλλά και στη διεθνή φήμη και αξιοπιστία του νησιού. Οι εικόνες ηλικιωμένων, μητέρων με βρέφη, τουριστών με κινητικά προβλήματα και οικογενειών να διασχίζουν χιλιόμετρα πεζοί προκειμένου να προλάβουν τις πτήσεις τους – τις οποίες τελικά έχασαν – έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου των τουριστικών οργανισμών, τουλάχιστον 500 επιβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απώλεια της πτήσης τους, ενώ εκτιμάται πως αρκετοί θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες και τους φορείς διαχείρισης. Όμως, όπως επισημαίνεται, η μεγαλύτερη πληγή είναι άυλη: το πλήγμα στην εικόνα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού.

«Η φράση ‘Ποτέ ξανά Κρήτη’ πλημμύρισε τα κοινωνικά δίκτυα και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο», τονίζεται χαρακτηριστικά, με τις σχετικές εικόνες και καταγγελίες να αποτελούν θέμα ακόμη και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης δεν περιορίζονται στην οικονομική διάσταση της κρίσης, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αξιοπιστία και τη μακροπρόθεσμη ελκυστικότητα του νησιού στη διεθνή αγορά. «Η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πλήγμα στην αξιοπιστία και το brand της Κρήτης», σημειώνουν, προειδοποιώντας ότι τέτοια φαινόμενα απειλούν τη σταθερή ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων, που προκλήθηκε εν μέσω κινητοποιήσεων για τα δικά τους αιτήματα, έχει φέρει στο προσκήνιο μια βαθιά σύγκρουση συμφερόντων στο νησί: από τη μία οι αγωνίες του πρωτογενούς τομέα, από την άλλη η ανάγκη διαφύλαξης της διεθνούς εικόνας ενός τουριστικού προορισμού πρώτης γραμμής.

Οι τουριστικοί οργανισμοί καλούν σε ψύχραιμη αντιμετώπιση, ζητώντας διάλογο και ουσιαστική διαχείριση των προβλημάτων πριν οδηγηθούν σε τέτοιες ακραίες ενέργειες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «ΜΙΑ ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Η Κρήτη, το νησί της φιλοξενίας, εκτέθηκε παγκοσμίως με εικόνες ντροπής: ηλικιωμένοι, μητέρες με μωρά, τουρίστες σε αναπηρικά καροτσάκια, οικογένειες και χιλιάδες επισκέπτες να περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο αεροδρόμιο, μόνο και μόνο για να μάθουν ότι η πτήση τους είχε ήδη φύγει. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, εξουθενωμένοι, απελπισμένοι. Ένα θέαμα που κανένας πολιτισμένος τόπος δεν θα έπρεπε να επιτρέψει.

Και όλα αυτά, όχι από τους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό, αλλά από τους ίδιους μας τους συμπολίτες μας – Αγρότες και Κτηνοτρόφους – που καταπατώντας κάθε έννοια σεβασμού και νομιμότητας, έκλεισαν δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια.

Οι αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν οι περίπου 500 επιβάτες που έχασαν τις πτήσεις τους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ανεπανόρθωτη ζημιά είναι ότι η Κρήτη πλέον παρουσιάστηκε διεθνώς ως προορισμός χάους και ταλαιπωρίας. Η φράση «Ποτέ ξανά Κρήτη» γέμισε τα κοινωνικά δίκτυα και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Από τους φίλους Αγρότες και Κτηνοτρόφους να σεβαστούν τον τουρισμό, την οικονομία και τους ανθρώπους που ζουν απ’ αυτόν.
  • Από την Πολιτεία να βρει λύσεις εδώ και τώρα ώστε παρόμοιες καταστάσεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
  • Από τη Δικαιοσύνη να παρεμβαίνει και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τον Νόμο.

Η Κρήτη δεν ανήκει σε κανέναν κλάδο μόνο – είναι κοινό σπίτι όλων μας. Και όποιος τορπιλίζει τον τουρισμό, τορπιλίζει το ίδιο το μέλλον του νησιού.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ομοσπονδία Ξενοδόχων Κρήτης

(Ενωση  Ξενοδόχων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας,  Αγίου Νικολάου)

Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων Ενοικιάσεως αυτοκινήτων & Δίκυκλων

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων & Δίκυκλων ‘’Ινιοχος’’

Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης

Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ΠΕ Ρεθύμνου

Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Χανίων Άπτερα

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης

Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης

Σύλλογος Εστίασης και Καταστημάτων Ηρακλείου

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου

Σωματείο οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ‘’Ο Ερμής’’

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Επιμελητήριο Ηρακλείου».

(φωτογραφία: neakriti.gr / Γιώργος Χαλκιαδάκης)

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ