25.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου

Ημερομηνία:

Πόσο συμβάλει η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, στην αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο; Σε αυτό το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα -αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους- από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα κινητά στην αγορά, απαντάει η μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η μελέτη, εξέτασε και αξιολόγησε τα αποτελέσματα 63 μεγάλων ερευνών που διενεργήθηκαν τα τελευταία 28 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ εχοντας μελετήσει τη μακροχρόνια επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και κρίνοντας τα πεδία από τα κινητά τηλέφωνα ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο σε παλαιότερη μελέτη του, (το 2011), τα είχε κατατάξει στην κατηγορία 2Β.

Αυτή η κατηγορία υποδηλώνει ότι, αν και υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή σχέση, τα δεδομένα είναι περιορισμένα και η σύνδεση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεδειγμένη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος –Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) παραθέτουν τα κυριότερα σημεία της έρευνας.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία σε μορφή ραδιοκυμάτων, και ενώ έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία, τα αποτελέσματα είναι ασαφή και δεν επιβεβαιώνουν μια άμεση αιτιώδη σχέση με τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, δεν έχουν δείξει αύξηση των ποσοστών καρκίνου του εγκεφάλου παρά την ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να μην υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου.

Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς φορείς υγείας έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ζήτησαν πρόσθετη έρευνα

Η νέα έρευνα

Στην πρόσφατη ανασκόπηση, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα 63 μελετών που διεξήχθησαν μεταξύ 1994 και 2022 στις οποίες συμμετείχαν ενήλικες και παιδιατρικοί ασθενείς.

Αξιολόγησαν εάν οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται σε:

-κινητά τηλέφωνα,

-τηλεοράσεις,

-βρεφικές οθόνες

– ραντάρ

και συνέβαλαν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης:

καρκίνου του εγκεφάλου,

λευχαιμίας

καρκίνου της υπόφυσης

των σιελογόνων αδένων.

Παρά τη σημαντική αύξηση της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε αντίστοιχη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά ισχύουν για άτομα που αφιέρωσαν μεγάλες χρονικές περιόδους σε τηλεφωνικές κλήσεις και για όσους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Η συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ ζήτησε να επανεκτιμηθεί η ταξινόμηση 2Β ως αποτέλεσμα των νέων δεδομένων.

Η ταξινόμηση αξιολογήθηκε τελευταία φορά το 2011. Η αξιολόγηση του οργανισμού αναμένεται να δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2025.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ