16.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

ΠΟΥ: Η βόρεια Γάζα δεν έχει πλέον λειτουργικό νοσοκομείο

Ημερομηνία:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι στη βόρεια Γάζα δεν έμεινε κανένα λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.

Μόλις 9 από τις 36 δομές υγείας είναι μερικώς λειτουργικές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα.

“Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.

“Το (νοσοκομείο) Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς”.

Περιγράφοντας το ως “σκελετό νοσοκομείου”, ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι το Αλ-Αχλί θυμίζει κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα. Περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, συνεχίζουν να προσφέρουν βασικές πρώτες βοήθειες, διαχείριση πόνου και φροντίδα τραυμάτων με ελάχιστους πόρους, δήλωσε.

“Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση στη βόρεια Γάζα και που ήταν υπερπλήρες με ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα”, δήλωσε.

“Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών”.

Οι σοροί των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στους νεκρούς μια ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή, δήλωσε.

Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πεέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους.

Κάποιοι ασθενείς στο Αλ Αχλί περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προκειμένου να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν”, είπε ο Πεέπερκορν, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός.

“Αυτό χρειάζεται τώρα για να ενισχυθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις εναπομείνασες δομές υγείας, να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και αυτοί που έχουν ανάγκη από άλλου είδους βασική φροντίδα και πάνω από όλα για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος”.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ