19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΠΟΥ: Σε 50 χώρες η «μετάλλαξη του Λονδίνου»

Ημερομηνία:

Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα τρίτο στέλεχος του κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥγείας που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών
», συνεχίζει.

Ο SARS-CoV-2 είναι ο ιός που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19. Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον ΠΟΥ, στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν μια κατανομή κατά ηλικία και φύλο παρόμοια με εκείνες άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν «μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα εκεί όπου το περιστατικό αναφοράς οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος».

Το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, 501Y.V2, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο ΠΟΥ στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ.

«Εξάλλου, αν και το νέο στέλεχος δεν φαίνεται να προκαλεί μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας, η παρατηρούμενη ραγδαία αύξηση του αριθμού των μολύνσεων έχει θέσει τα συστήματα υγείας υπό πίεση».

Το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο παραλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο, προσθέτει ο ΠΟΥ, λόγω του ότι βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...