20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πούτιν: Είμαστε μια από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Αν το ΝΑΤΟ ενεργοποιήσει το άρθρο 5, δε θα προλάβετε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας

Ημερομηνία:

Σε μία ομιλία που έδωσε τη Δευτέρα στη Μόσχα κατόπιν των συνομιλιών με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτον τόνισε ότι αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθήσει να καταλάβει την Κριμέα, η Ευρώπη “αυτομάτως θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε μία ειδηση η οποία στην Ελλάδα έλαβε ελάχιστη έως καθολου δημοσιότητα, ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι αν το ΝΑΤΟ ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 σύμφωνα με το οποία τα μέλη ενεργοποιούνται για την προάσπιση της άμυνας των μελών της Συμμαχίας, “δε θα έχετε χρόνο ούτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας”. Για να συνεχίσει:

“Δε θα υπάρχει κανένας νικητής”

“Το τονίζω άλλη μια φορά. Το λέω εδώ και καιρό αλλά θέλω επιτέλους να με ακούσετε και να μεταφέρετε το μήνυμά μου μέσω των μέσων ενημέρωσής σας στους πολίτες των χωρών σας”

Είπε πιο αναλυτικά:

“Το καταλαβαίνετε ή όχι ότι αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθήσετε να επανακαταλάβει την Κριμέα με στρατιωτικά μέσα, οι Ευρωπαϊκες χώρες θα βρεθούν αυτομάτως σε πόλεμο με την Ρωσία;

“Βεβαίως, οι στρατιωτικές δυνατότητες ολων των χωρών του ΝΑΤΟ σε σχέση με την Ρωσία είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες. Το καταλαβαινουμε. Αλλά επίσης καταλαβαίνουμε ότι η Ρωσία είναι μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στα πυρηνικά όπλα, και σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές είμαστε ανώτεροι από πολλούς”

“Σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα υπάρχει κανένας νικητής. Και θα γίνεται μέρος αυτής της σύγκρουσης παρά τη βούλησή σας. Δε θα έχετε χρόνο ούτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας, αν ενεργοποιήσετε το Άρθρο 5”

“Ο Προεδρος Μακρόν, βεβαίως, δε θέλει κάτι τέτοιο. Και εγώ δεν το θέλω. Δεν το θέλω, και γι’ αυτό βρίσκεται εδώ και με βασανίζει για 6 συνεχόμενες ώρες με διαπραγματεύσεις”

Η Ρωσία έχει στη διάθεσή της περίπου 4.500 πυρηνικές κεφαλές που είναι αρκετά όπλα για να καταστρεψουν αμέτρητες πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα στείλουν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα. Οι ΗΠΑ απο την πλευρά τους έχουν 3.800 πυρηνικές κεφαλές και επιπλέον 1.750 πυρηνικές κεφαλές σε διαδικασία απενεργοποίησης. Προφανως και οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τα πυρηνικά όπλα Αγγλίας και Γαλλίας είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά της Ρωσίας και των ΗΠΑ όμως ικανά να σπείρουν τον μαζικό θάνατο και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Τι είναι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αρθρο 5. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι ένοπλος επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών στην Ευρώπη ή στη Βόρειο Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε περίπτωση τέτοιας ένοπλης επίθεσης, καθένα από αυτά, ασκώντας το αναγνωριζόμενο από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, θα συνδράμει το Μέρος (ή τα Μέρη) που δέχεται την επίθεση, λαμβάνοντας άμεσα, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου με άλλα Μέρη, εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία, περιλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.

Τον Αύγουστο του 1974, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι το Αρθρο 5 αφορά μόνον επιθέσεις που ένα μέλος θα δεχθεί από μη μέλος. Την παράδοξη αυτή ερμηνεία εξακολουθεί να δίνει και σήμερα αρνούμενο να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι τυχόν επίθεσή της κατά της Ελλάδας θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 5 της Συνθήκης εναντίον της. Διαβάστε με την ησυχία σας το Αρθρο 5 για να καταλάβετε την αυθαιρεσία των ισχυρών του ΝΑΤΟ.

Η νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που υιοθετήθηκε το 2010, προσδιορίζει τον στρατηγικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Συμμαχία τα προσεχή χρόνια και προδιαγράφει τις τρεις κύριες αποστολές της: συλλογική άμυνα (Άρθρο 5 της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον), διαχείριση κρίσεων και ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους εταίρους της, τρίτες χώρες και διεθνείς Οργανισμούς.

 

"google ad"

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...