Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο να σταματήσει τις «φρικαλεότητες» στην Ουκρανία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τους μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο των αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιθυμεί να συνεργασθεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.
Το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ουκρανία, όπως και ότι εξέφρασε στον Πούτιν την βαθειά του ανησυχία για την κατάσταση στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.
«Κάλεσα την Ρωσία να ανταποκριθεί στην διεθνή της ευθύνη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θέσει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφική επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
«Σταματήστε να στέλνετε όπλα στην Ουκρανία»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε -όπως αναφέρει το Κρεμλίνο- να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κιέβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Μπόρις Τζόνσον: Η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα στην Ουκρανία πως πιστεύει ότι θα νικήσει τη Ρωσία και θα εκθέσει το «τεράστιο λάθος» της εισβολής του Κρεμλίνου ενώ επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας σε περίοδο πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ για να υπογραμμίσει την υποστήριξή του στο Κίεβο.
Ο Τζόνσον, ο πρώτος δυτικός ηγέτης που απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, χαιρέτισε τη γενναιότητα της χώρας που έκανε να τιναχθεί στον αέρα «ο μύθος του ανίκητου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».
«Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: η Ουκρανία θα νικήσει, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», είπε ο Τζόνσον στους βουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης, αφού σηκώθηκε για την ανάκρουση του ουκρανικού εθνικού ύμνου, και έπειτα από μια παρουσίασή του από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου.
«Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, που θα θυμούνται και θα διηγούνται οι επόμενες γενιές», είπε, απηχώντας τα λόγια του Τσόρτσιλ το 1940 όταν η Βρετανία κινδύνευε να δεχθεί εισβολή και να ηττηθεί από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο Τζόνσον είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των προσπαθειών της Ουκρανίας να αντισταθεί σε αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της μικρότερης γειτονικής χώρας και την προστασία της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν πως αυτό ήταν ένα ψευδές πρόσχημα για έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο από τη Ρωσία.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 300 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 355 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου ηλεκτρονικού πολεμικού εξοπλισμού και ενός συστήματος ραντάρ για τον εντοπισμό πυροβολαρχιών.
«Η υποτιθέμενη ακαταμάχητη δύναμη της πολεμικής μηχανής του Πούτιν έσπασε μπροστά στο αμετακίνητο αντικείμενο του ουκρανικού πατριωτισμού και της αγάπης για τη χώρα», είπε.
«Θα συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε την Ουκρανία, μαζί με τους άλλους σας φίλους, με όπλα, χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι να επιτύχουμε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, που πρέπει να είναι να οχυρώσουμε την Ουκρανία έτσι ώστε κανείς να μην τολμήσει ποτέ να σας επιτεθεί ξανά».
Όμως η χρονική στιγμή της απεύθυνσης προς το κοινοβούλιο, ένα μήνα αφού ο Τζόνσον συνάντησε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, επικρίθηκε από κάποιους Βρετανούς αντιπολιτευόμενους πολιτικούς που είπαν πως ήταν ένας τρόπος να αυξήσει τα ποσοστά του ενόψει τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Πέμπτη.
Εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε πως ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα ή ένας τρόπος να στραφεί αλλού η προσοχή από τα σκάνδαλα για τις συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια ενός αυστηρού λοκντάουν λόγω της COVID-19, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να δείξει την υποστήριξή του για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι, που ήταν παρών στο ουκρανικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, απέτισε φόρο τιμης στην υποστήριξη της Βρετανίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από δέκα εβδομάδες.
«Αυτή την περίοδο, η Ουκρανία και η Βρετανία έχουν γίνει από εταίροι φίλοι και αδελφοί, και εκείνος που είπε ψέματα ότι ήταν φίλος και αδελφός έγινε από γείτονας που ήταν κατοχική δύναμη και τρομοκράτης», είπε, αναφερόμενος στη Ρωσία.
«Είναι λυπηρό αυτό; Ναι. Είναι τρομακτικό; Όχι, δεν είναι τρομακτικό, όταν δίπλα σας, έχετε έναν φίλο όπως η Βρετανία και έναν ηγέτη όπως ο Μπόρις Τζόνσον».
Ρωσικό σφυροκόπημα
Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μια «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφιβίων δυνάμεων, εναντίον του εργοστασίου Αζοφστάλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις.
«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να τους απωθήσουμε», συμπλήρωσε, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τη λήψη «άμεσων μέτρων με στόχο την απομάκρυνση των αμάχων», που παραμένουν εγκλωβισμένοι με τους Ουκρανούς μαχητές σε αυτό το τεράστιο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, που έχει σχεδόν πλήρως τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο ίδιος διευκρίνισε, την ίδια στιγμή, ότι σφοδροί βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα, πριν από την επίθεση αυτή, όπου σκοτώθηκαν δύο γυναίκες και τραυματίστηκαν «περίπου 10 άμαχοι».
«Αυτή τη νύχτα, το εχθρικό ναυτικό και χερσαίο πυροβολικό βομβάρδισαν το εργοστάσιο Αζοφστάλ, με τη χρήση πολύ βαριών βομβών», συμπλήρωσε.