14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πράσινη Βιοτεχνολογία – Μικροβιακά Βιοεντομοκτόνα από το ΙΤΕ

Ημερομηνία:

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο Γιώργος Δημόπουλος, Καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το John Hopkins (USA), θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου ερευνητικού τομέα για την ανάπτυξη νέας γενιάς μικροβιακών  βιοεντομοκτόνων στο Ινστιτούτο, χάρη στη δημιουργία μιας «έδρας ERA (European Research Area)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η οποία συνοδεύεται από σημαντική χρηματοδότηση.

Ο Γιώργος Δημόπουλος εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΙΜΒΒ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996 και εν συνεχεία πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό (Harvard, EMBL, Imperial College, Johns Hopkins). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας των εντόμων και των Βιοτεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμησή τους.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το όραμά μας να καταστήσουμε το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ πρωτοπόρο στην ανάπτυξη νέας γενιάς βιοεντομοκτόνων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον έλεγχο των εχθρών των καλλιεργειών, γίνεται πραγματικότητα”, δήλωσε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου Καθ. Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. “Οι νέοι ερευνητές, που θα διεξάγουν έρευνα αιχμής στο Ινστιτούτο υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου διεθνώς Καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου, σε συνεργασία με υφιστάμενες ομάδες, θα δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ποιοτική κρίσιμη μάζα στο αντικείμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό”, πρόσθεσε ο κ. Βόντας.

Το νέο ερευνητικό έργο με την ονομασία «MicroBioPest» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι πενταετές και θα χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρησιμοποιήσει σύγχρονες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου, για την απομόνωση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης  κατάλληλων για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς.  Θα δημιουργήσει ερευνητικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ΙΜΒΒ σε διεθνές επίπεδο και θα εκπαιδεύσει  νέους ερευνητές σε έρευνα αιχμής, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.

“Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ είναι το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με μεγάλη διεθνή απήχηση. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συμβάλλω στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στα πλαίσια της «Έδρας ERA»”, δήλωσε ο Καθ. Γιώργος Δημόπουλος. Το πρόγραμμα είναι διεπιστημονικό και περιλαμβάνει δραστηριότητες  βασικής έρευνας που θα οδηγήσουν σταδιακά στη μεταφραστική έρευνα και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικών βιοεντομοκτόνων, για τη Δημόσια Υγεία και τη Γεωργία. “Θα παραχθούν πρωτοπόρα επιστημονικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και θα εδραιωθεί μια μακροπρόθεσμη επιστημονική δραστηριότητα με μεγάλη διεθνή προβολή και αξία για το ΙΤΕ, αλλά και αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία”, πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των εντόμων, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το πρόγραμμα και η παρουσία του Καθ Γιώργου Δημόπουλου προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ