21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου για τον covid 19; Τι απαντά ο Χανιώτης καθηγητής της Οξφόρδης Αρ. Κατζουράκης

Ημερομηνία:

«Αν θέλουμε άμεσα, ένα μέλλον χωρίς covid 19, θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων και παιδιών. Ιδιαίτερα σήμερα που η μετάλλαξη Δ, φαίνεται ανησυχητική» λέει στο tvxs.gr ο καθηγητής βιολογίας  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης.

Με αφορμή τη σύσταση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17, που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν το δίλημμα: Να κάνω ή όχι το εμβόλιο στο παιδί μου; Κατά πόσο είναι ασφαλές στις ηλικίες αυτές ή και σε μικρότερες;

«Με βάση τις κλινικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί, κάποια από τα εμβόλια έχουν “περάσει” τις εξετάσεις και συνιστώνται για παιδιά και εφήβους. Αυτά είναι σίγουρα της Pfizer και της Moderna, που  μοιάζει να είναι ασφαλή για παιδιά από 12 και πάνω. Καμία χώρα δεν έχει εμβολιάσει έως τώρα, παιδιά κάτω από 12» απαντά ο Αρ. Κατζουράκης ο οποίος προσθέτει ότι ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες παιδιά.

Γιατί να εμβολιαστούν παιδιά, εφόσον στις ηλικίες αυτές ο ιός δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής;

Στο ερώτημα γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά, εφόσον στις ηλικίες αυτές ο ιός δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής, ο κ. Κατζουράκης τονίζει πως «αυτό ισχυεί (σ.σ. δεν είναι τόσο επιβλαβής), όμως υπάρχουν παιδιά που καταλήγουν σε νοσοκομεία και δυστυχώς υπάρχουν και θάνατοι. Επίσης υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν νοσήσει, δεν έχουν πεθάνει αλλά ζουν με προβλήματα πολλούς μήνες».

«Με αφορμή την μετάλλαξη Δ, να πούμε επίσης ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα σε όλες τις ηλικίες. Άρα και στα παιδιά. Η μεταλλαγμένη μορφή του ιού στα παιδιά, έχει αντίστοιχη μεταδοτικότητα με την μη μεταλλαγμένη στους ενήλικες», αναφέρει ο καθηγητής.

Όπως προσθέτει «στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει παρθεί ακόμα η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών. Υπάχει ένα συμβουλευτικό σώμα που έχει κρίνει ασφαλή τα εμβόλια, αλλά το αντίστοιχο σώμα της κυβέρνησης δεν το έχει εγκρίνει ακόμα. Δεν υπάρχουν  επίσης οδηγίες για το ποια παιδιά δεν πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί τα εμβόλια έχουν κριθεί  ασφαλή. Προτείνω στους γονείς να ενημερωθούν. Αν έχει ανησυχίες κάποιος με βάση το ιστορικό του παιδιού, να συζητήσει με τους γιατρούς τους και τους υπεύθυνους εμβολιασμού».

Η μετάλλαξη Δ επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε παιδιά και εφήβους

Ο καθηγητής επισημαίνει την περίπτωση του Ισραήλ: «Αν και ήταν εμβολιασμένο ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η μετάλλαξη Δ, δημιούργησε νέα κρίση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Είχαν εμβολιάσει αρκετούς εφήβους και πρόσφατα εντάθηκε ο εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και πάνω». Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Αρ. Κατζουράκης, αυτή ήταν η ενδεδειγμένη πρακτική με δεδομένη τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους.

Πόσο ανησυχητική είναι η μετάλλαξη Δ;

Εστιάζοντας στη μετάλλαξη Δ, ο κ. Κατζουράκης σημειώνει πως «είναι αυξημένη η πιθανότητα να χρειαστεί κάποιος να νοσηλευτεί. Αλλά είναι νωρίς να γνωρίζουμε την διαφορά στην έκβαση. Αν κάποιος νοσήσει και είναι εμβολιασμένος, σίγουρα προστατεύεται ως έναν βαθμό από τον θάνατο. Δεν ξέρουμε τον βαθμό της προστασίας. Το αν είναι ελαφρώς ελαττωμένη».

«Προσωπικά με ανησυχεί πολύ. Στο Ηνωμένο  Βασίλειο, παρότι είναι τεράστια μερίδα εμβολιασμένη, υπάρχει πρόβλημα. Χαλαρώνουν μέτρα  και επιστρέφει ο ιός. Ευτυχώς λόγω εμβολίων δεν μεταφράζεται σε θανάτους αυτό. Στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα το νέο στέλεχος.  Φοβάμαι ότι στο τέλος καλοκαιριού,  θα έχουμε νέο κύμα πιθανά λόγω μειωμένων εμβολιασμών. Δεν έχει καλυφθεί μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει μια χαλαρότητα στα μέτρα σχετικά με τις αφίξεις. Δεν υπάρχει αυστηρή πολιτική για καραντίνα. Το γενικότερο μήνυμα της ελληνικής πολιτείας είναι “ελάτε σας περιμένουμε”.  Το οποίο σημαίνει, ότι είναι ευάλωτη η χώρα σε εισροές μεταλλαγμένων στελεχών» καταλήγει.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...