13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πραγματικότητα η υλική και κοινωνική αποστέρηση στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε με επιτυχία την Ημερίδα του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης (Παρατηρητήριο) – το οποίο συνεργάζεται με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας (ΕΚΑΕΚΕ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης -, στη Νεάπολη Λασιθίου (Κινηματογράφος «Δρήρος»), με θέμα, «Συνθήκες Διαβίωσης, Αγροτικοί Θύλακες Αποστέρησης και Καταγραφή Τοπικών Αναγκών στην Κρήτη», και την ενεργό συμμετοχή των Δ/νσεων  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Λασιθίου και Ηρακλείου και των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων των αντίστοιχων Π.Ε.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, Ιωάννης Ανδρουλάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Καμπουράκης, σημειώνοντας τη σημασία του Παρατηρητηρίου στη λήψη κατάλληλων μέτρων για την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις περιοχές και τις πληθυσμιακές ομάδες που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες.

περιφέρεια

Σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (1ος ερευνητικός άξονας), η κατάσταση φτώχειας, ανισότητας, υλικής και κοινωνικής αποστέρησης στην Κρήτη είναι δυσμενής, επηρεαζόμενη από τη σημαντική επιδείνωση που καταγράφεται στο επίπεδο διαβίωσης της χώρας μετά το 2008, το οποίο υπολείπεται σημαντικά του επιπέδου διαβίωσης του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ-27. Μεταξύ των στοιχείων που το επιβεβαιώνουν, περιλαμβάνονται και οι δείκτες υλικής και κοινωνικής αποστέρησης, οι οποίοι εμφανίζουν τριπλάσια ποσοστά στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Στην Ελλάδα, τα σχετικά ποσοστά βρίσκονται στο 29,2% (υλική και κοινωνική αποστέρηση) και 14,9% (έντονη υλική και κοινωνική αποστέρηση), στην Κρήτη στο 32,7 % και 15,3%, ενώ στο σύνολο της  ΕΕ-27 είναι 11,9% και στο 6,3% αντίστοιχα. Παρόλο που ο κίνδυνος φτώχειας (με βάση ένα διαχρονικά σταθερό όριο) παρουσιάζει βελτίωση στη χώρα σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων την περίοδο 2015-2019, τα ποσοστά της εξακολουθούν να είναι υψηλά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση (πριν το 2009) (48-38% την περίοδο 2015-2019 έναντι του 18,0% το 2009). Στην Κρήτη ο αντίστοιχος κίνδυνος φτώχειας κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το σύνολο της χώρας. Το 2020 καταγράφεται ξανά μικρή επιδείνωση στον κίνδυνο φτώχειας, ως συνέπεια της αρνητικής κοινωνικο-οικονομικής επίδρασης που άσκησε η πανδημία covid-19 στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της Κρήτης η αντίστοιχη επιδείνωση αντιστοιχεί σε μία (1) σχεδόν ποσοστιαία μονάδα.

Η καταναλωτική ικανότητα των νοικοκυριών στην Κρήτη μειώθηκε σημαντικά μεταξύ των ετών 2014 και 2020, περιοριζόμενη όλο και περισσότερο στην κάλυψη βασικών ειδών διατροφής, έναντι άλλων σημαντικών για την ευημερία αναγκών, όπως η υγεία. Τα επιδόματα δεν παρουσιάζουν επίσης σημαντική επίδραση στη μείωση της φτώχειας, της ανισότητας και της αποστέρησης στην Ελλάδα και στην ειδικότερα στην Κρήτη, ενισχύοντας την αναγκαιότητα δωρεάν παροχής υπηρεσιών σε είδος (εκπαίδευση, παιδική φροντίδα, απασχόληση, φροντίδα ηλικιωμένων κ.α.) και κοινωνικής επένδυσης.

περιφέρεια

 

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του πληθυσμού που βιώνει ακραίες συνθήκες φτώχειας στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) παρατηρείται επιδείνωση της ακραίας φτώχειας για την περίοδο 2020-2021, ενώ η επιδοματική και άλλες συμπληρωματικές παροχές του προγράμματος για το ΕΕΕ δεν φαίνεται να μπορούν να ικανοποιήσουν το σύνολο των αναγκών των νοικοκυριών που τις λαμβάνουν (2ος ερευνητικός άξονας).

Σημαντικά είναι τα ευρήματα επιτόπιας κοινωνικής έρευνας σε αγροτικούς θύλακες στο νοτιο-ανατολικό άξονα των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου (3ος ερευνητικός άξονας) με υψηλή πυκνότητα αποστερημένων κοινοτήτων αναδεικνύουν βασικά προβλήματα και ανάγκες και, επιπλέον, τη δομή της αίσθησης αυτών των τοπικών κοινωνιών για τις συνθήκες αποστέρησης. Τα ευρήματα δείχνουν χωρικούς διαχωρισμούς ανάμεσα σε απομονωμένους αγροτοκτηνοτροφικούς οικισμούς με γερασμένο πληθυσμό και δημογραφική συρρίκνωση, παράκτιους οικισμούς που βασίζονται στον εποχιακό τουρισμό και ανεπτυγμένες κωμοπόλεις ή μικρές πόλεις που λειτουργούν ως εμπορικά και κοινωνικά κέντρα των Δήμων και χώροι υποδοχής της εσωτερικής μετανάστευσης πληθυσμού. Οι αποστερημένες κοινότητες παρουσιάζουν εξάρτηση από τον πρωτογενή τομέα, περιορισμένη καινοτομία, γεωγραφική και κοινωνική απομόνωση, αυξημένο κόστος μεταφορικών και ανεπάρκειες κοινωνικού εξοπλισμού και υποδομών.

Σε κοινωνικό επίπεδο, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά κατοίκων με χαμηλά εισοδήματα και εξάρτηση από επιδόματα, περιορισμένες ευκαιρίες νεανικής κοινωνικότητας και ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, αδυναμία κάλυψης υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε όλο τον πληθυσμό, έμφυλοι φραγμοί στην ένταξη των γυναικών στην τοπική οικονομία και υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες. Η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της δικτύωσης του τοπικού με υπερτοπικές ευκαιρίες και ενός συμμετοχικού κοινωνικού σχεδιασμού που αξιοποιεί εναλλακτικές μεθόδους κοινοτικής ανάπτυξης και προγράμματα κοινωνικής γεωργίας, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, κοινωνικής κατοικίας και επανακατοίκησης στο πλαίσιο ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων με όραμα τη χωρική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.

περιφέρεια

Από τη συμμετοχή των κοινωνικών υπηρεσιών των Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, καταγράφηκαν ανάγκες περιοχών που σχετίζονται με την απομόνωση και έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την 3η ηλικία, τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και μεταναστών-εργατών γης, την έλλειψη προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, την παραβατικότητα ανηλίκων, την απουσία ενδιάμεσων δομών παρέμβασης στέγασης και φροντίδας για άστεγους, γυναίκες θύματα βίας και ψυχικά πάσχοντες, την έλλειψη προγραμμάτων απασχόλησης και αποκατάστασης ΑΜΕΑ, την έλλειψη – μεταξύ άλλων – ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμός), την απουσία δομών δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικών χαρών και για ΑΜΕΑ, την αδυναμία κάλυψης ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις εξαρτήσεις και την ενδοοικογενειακή βία.

Την ημερίδα παρακολούθησαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως, θεσμικοί & υπηρεσιακοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων των Π.Ε. Λασιθίου και Ηρακλείου και άλλων Π.Ε. της Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αναπτυξιακών, Κοινωνικών, Ερευνητικών & άλλων Φορέων.

"google ad"

Αντίστοιχη Ημερίδα του Παρατηρητηρίου θα πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Χανίων. Περισσότερες πληροφορίες μέσω του συνδέσμου του Παρατηρητηρίου: www.socialobservatory.crete.gov.gr  

περιφέρεια

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...