17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Πραγματοποιήθηκε η γιορτή της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στα Χανιά

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιουνίου στα Χανιά, όπως σε μια σειρά άλλες πόλεις πανελλαδικά, και στην πλατεία πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο πολιτική εκδήλωση – συζήτηση καθώς και κρητικό γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τα 32 χρόνια κυκλοφορίας της εβδομαδιαίας αντικαπιταλιστικής εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη που διοργάνωσαν οι πυρήνες του ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα/συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην πόλη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου:

Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης, από την ΚΣΕ (Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Σοφία Θεοδωράκη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ Χανίων και ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Χανίων ενώ χαιρέτισαν ο Afrim Avdiaj, από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων, ο Μανώλης Ψαράκης, από το ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και ο Γιάννης Τσουκάτος, από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών. Ακολούθησε πλούσια πολιτική συζήτηση όπου άνοιξε όλα τα σημαντικά ζητήματα της περιόδου ενώ στο χώρο υπήρχαν τραπεζάκια της Εργατικής Αλληλεγγύης, της ΚΕΕΡΦΑ και του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου.

Ο Γιάννης Σηφακάκης στην παρέμβαση του σημείωσε πως η Εργατική Αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ένα αγωνιστικό στήριγμα  στον κόσμο που παλεύει αλλά και ένα πολιτικό στήριγμα  όπου δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα και που εξοπλίζει πολιτικά τα πιο προχωρημένα κομμάτια της εργατικής τάξης ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι είναι η εφημερίδα που δίνει απαντήσεις για μια συνολική εναλλακτική προς τον δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού (αντικαπιταλιστική πρόταση (ΕΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ανοίγοντας τη συζήτηση για την διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Σοφία Θεοδωράκη επισήμανε πως ήταν πολύ σημαντικό που η Εργατική Αλληλεγγύη ήταν παρούσα στον αγώνα ενάντια στο μαύρο της ΕΡΤ αλλά και στη συνέχεια μετά το άνοιγμα της ενώ για την περίοδο της αυτοδιαχείρισης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πράγματα όταν το αποφασίζουν, καταφέρνοντας να ξανανοίξει η ΕΡΤ σημειώνοντας παρ΄’αλληλα ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό ζήτημα να πετύχουμε μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία. Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος παρατήρησε ότι υπάρχει μία διαρκής επαφή της εφημερίδας με τους εργατικούς αγώνες όπου η μία πλευρά τροφοδοτεί την άλλη με εμπειρίες και ότι η σχέση που αναπτύσσεται με την Εργατική Αλληλεγγύη πηγάζει μέσα από την επαναστατική παράδοση και την δημιουργία επαναστατικών εντύπων από το μπολσεβίκικο κόμμα, τον Γκράμσι και άλλους.

Ο Afrim Avdiaj στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την Εργατική Αλληλεγγύη για την στήριξη στο άνοιγμα των σχολείων εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά της κοινότητας, ο Μανώλης Ψαράκης μίλησε για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και του νοσοκομείου Χανίων υπενθυμίζοντας τους αγώνες που έχουν γίνει π.χ. ενάντια στην αξιολόγηση αλλά και αυτούς που οργανώνονται για τη συνέχεια ενώ ο Γιάννης Τσουκάτος δήλωσε ότι για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αφορμή είναι το αντιφασιστικό κίνημα και η ενότητα που έχουμε πετύχει στα Χανιά, μια αντιφασιστική ενότητα όχι τυχαία καθώς όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν καταλάβει ότι ο αντιφασισμός είναι μία δύναμη που μας ενώνει, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα πρέπει να δούμε πως θα αναπτυχθεί το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στην πόλη, στους δημοκράτες και σε άλλους πολίτες. Επίσης, έκανε αναφορά σε δύο αγωνιστές που δεν βρίσκονται πια στη ζωή και που συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στο ζήτημα της ενότητας στην πόλη: τον γιατρό Κωστή Νικηφοράκη και τον αναρχικό Βαρδή Τσουρή.

Σε όλες τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια από τους παρευρισκόμενους τονίστηκε η σημασία να οργανωθεί και τοπικά αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη, με αφορμή τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί και το προσκλητήριο Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα ενώ παράλληλα μπήκαν ζωντανά παραδείγματα αγώνων ενάντια στα μνημόνια, τον ρατσισμό και την φασιστική απειλή από αγωνιστές και αγωνίστριες που παρεμβαίνουν με τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης σε διάφορους χώρους δουλειάς. Ακολούθησε γλέντι οικονομικής ενίσχυσης από τον Λευτέρη Παναγιωτάκη και την παρέα του.

κείμενο-φωτογραφίες: Ειρηναίος Μαράκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...