Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα, κτηνοτροφία και επιδοτήσεις», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και το Πανεπιστήμιο “Bodenkultur” της Βιέννης.
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς μίλησε με θέμα «Εισαγωγή στη βιοποικιλότητα και κτηνοτροφία στην Κρήτη». Σημείωσε ότι η βιοποικιλότητα στην Κρήτη δεν επηρεάζεται τόσο από την υπερβόσκηση, όσο από τις πυρκαγιές, οι οποίες την καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό. Επισήμανε επίσης ότι, αν και η υπερβόσκηση επηρεάζει τοπικά τη βιοποικιλότητα, η φύση φροντίζει για τη σταδιακή αποκατάστασή της, στο μέτρο του δυνατού.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, η κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, τόνισε ότι η Διεύθυνση Δασών παρακολουθεί στενά το θέμα της υπερβόσκησης και είναι πρόθυμη να συνεχίσει το διάλογο με τους κτηνοτρόφους, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία να εγγυάται την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ο κ. Ιωάννης Φωτάκης, Δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών της ανωτέρω υπηρεσίας, επισήμανε ότι το περιβάλλον έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και ότι ο άνθρωπος είναι η αιτία της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας.
Ο κ. Δημήτρης Σοπιάδης, Δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, ανέλυσε την έννοια της βιοποικιλότητας και παρουσίασε τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας από διάφορους φορείς.
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ο κ. Βομβολάκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, εξέφρασε τις απόψεις και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων σχετικά με την υπερβόσκηση, τις επιδοτήσεις και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Οι εισηγητές σημείωσαν την ανάγκη να μειωθούν οι αριθμοί των αιγοπροβάτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των επιδοτήσεων.
Η ημερίδα έκλεισε με την κοινή εισήγηση του Δρ. Wolfgang Holzner, Καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου “Bodenkultur” της Βιέννης, του Δρ. Jacques Zaffran, Ομ. Καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας και του Δρ. Λουκά Ανδριανού, υπεύθυνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, με θέμα «Κτηνοτροφία και διαχείριση της βιοποικιλότητας των ορεινών περιοχών των αυστριακών Άλπεων σε σύγκριση με την Κρήτη». Ο Καθηγητής Holzner τόνισε ότι η βόσκηση είναι ωφέλιμη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ότι στην Αυστρία προσπαθούν να πείσουν τους κτηνοτρόφους να καλλιεργούν τους βοσκότοπους και να αυξάνουν τη βόσκηση στα ορεινά μέρη, τα οποία εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια, οπότε και παρατηρείται υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.
Η μελέτη της σχέσης βόσκησης και βιοποικιλότητας από το Πανεπιστήμιο “Bodenkultur” Βιέννης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανατρέψουν τον μύθο για τον αρνητικό ρόλο της υπερβοσκησης ως προς τη βιοποικιλότητα.
Ο Καθηγητής Zaffran, δωρητής του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων, τόνισε την ανάγκη αφύπνισης των Κρητικών σημειώνοντας ότι η Κρήτη έχει ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο. Αν όμως δεν ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι στο θέμα της περιβαλλοντικής ηθικής και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας ενάντια στην ανεξέλεγκτη πορεία του τουρισμού και της υπέρογκης παραγωγής κρέατος, θα εξαφανιστεί γρήγορα η πλούσια βιοποικιλότητά της.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.