22.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Βιοποικιλότητα, κτηνοτροφία και επιδοτήσεις» στην ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα, κτηνοτροφία και επιδοτήσεις», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά και το Πανεπιστήμιο “Bodenkultur” της Βιέννης.

Ο Δρ. Αλέξανδρoς Παπαδερός, πρ. Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ και ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ συντόνισαν την ημερίδα. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων του τόπου για την καλύτερη διαχείριση των ορεινών περιοχών της Κρήτης, οι οποίες υποβαθμίζονται εξ αιτίας της υπερβόσκησης και της ανεξέλεγκτης οικονομικής και τουριστικής εκμετάλλευσής τους.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Μωυσής Μυλωνάς μίλησε με θέμα «Εισαγωγή στη βιοποικιλότητα και κτηνοτροφία στην Κρήτη». Σημείωσε ότι η βιοποικιλότητα στην Κρήτη δεν επηρεάζεται τόσο από την υπερβόσκηση, όσο από τις πυρκαγιές, οι οποίες την καταστρέφουν σε μεγάλο βαθμό. Επισήμανε επίσης ότι, αν και η υπερβόσκηση επηρεάζει τοπικά τη βιοποικιλότητα, η φύση φροντίζει για τη σταδιακή αποκατάστασή της, στο μέτρο του δυνατού.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, η κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, τόνισε ότι η Διεύθυνση Δασών παρακολουθεί στενά το θέμα της υπερβόσκησης και είναι πρόθυμη να συνεχίσει το διάλογο με τους κτηνοτρόφους, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, η οποία να εγγυάται την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ο κ. Ιωάννης Φωτάκης, Δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών της ανωτέρω υπηρεσίας, επισήμανε ότι το περιβάλλον έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και ότι ο άνθρωπος είναι η αιτία της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας.

Ο κ. Δημήτρης Σοπιάδης, Δασολόγος στη Διεύθυνση Δασών Χανίων, ανέλυσε την έννοια της βιοποικιλότητας και παρουσίασε τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας από διάφορους φορείς.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ο κ. Βομβολάκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, εξέφρασε τις απόψεις και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων σχετικά με την υπερβόσκηση, τις επιδοτήσεις και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Οι εισηγητές σημείωσαν την ανάγκη να μειωθούν οι αριθμοί των αιγοπροβάτων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των επιδοτήσεων.

Η ημερίδα έκλεισε με την κοινή εισήγηση του Δρ. Wolfgang Holzner, Καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου “Bodenkultur” της Βιέννης, του Δρ. Jacques Zaffran, Ομ. Καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας και του Δρ. Λουκά Ανδριανού, υπεύθυνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, με θέμα «Κτηνοτροφία και διαχείριση της βιοποικιλότητας των ορεινών περιοχών των αυστριακών Άλπεων σε σύγκριση με  την Κρήτη». Ο Καθηγητής Holzner τόνισε ότι η βόσκηση είναι ωφέλιμη στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ότι στην Αυστρία προσπαθούν να πείσουν τους κτηνοτρόφους να καλλιεργούν τους βοσκότοπους και να αυξάνουν τη βόσκηση στα ορεινά μέρη, τα οποία εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια, οπότε και παρατηρείται υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

Η μελέτη της σχέσης βόσκησης και βιοποικιλότητας από το Πανεπιστήμιο “Bodenkultur” Βιέννης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανατρέψουν τον μύθο για τον αρνητικό ρόλο της υπερβοσκησης ως προς τη βιοποικιλότητα.

Ο Καθηγητής Zaffran, δωρητής του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων, τόνισε την ανάγκη αφύπνισης των Κρητικών σημειώνοντας ότι η Κρήτη έχει ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο. Αν όμως δεν ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι στο θέμα της περιβαλλοντικής ηθικής και αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας ενάντια στην ανεξέλεγκτη πορεία του τουρισμού και της υπέρογκης παραγωγής κρέατος, θα εξαφανιστεί γρήγορα η πλούσια βιοποικιλότητά της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιάννης Κουράκης για τον Φοίβο Ιωάννιδη

Αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον Αντιστασιακό, ευπατρίδη της πολιτικής και...