20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Πρατηριούχοι: Το λαθρεμπόριο καυσίμων καλά κρατεί

Ημερομηνία:

Ότι τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων δεν λειτουργούν ενώ το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει με ετήσιο τζίρο από 600 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 5 δις ευρώ, καταγγέλλει ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «ανικανότητα, διαπλοκή συμφερόντων, προχειρότητα, έλλειψη συντονισμού και πολιτικής βούλησης».

Τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμων που έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παραμένουν ανενεργά καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει το απαιτούμενο υποσύστημα υποδοχής των δεδομένων, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΠΕΚ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Ομοσπονίδα, οι πρατηριούχοι δεν έχουν εισπράξει την επιδότηση της δαπάνης για την εγκατάσταση των συστημάτων, που προβλέπει η νομοθεσία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος του λαθρεμπορίου καυσίμων κυμαίνεται στα 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχουν γίνει αναφορές που το ανεβάζουν και στα 5 δις ετησίως, με το κύριο βάρος να πέφτει στο ναυτιλιακό πετρέλαιο και τις ποσότητες προς εξαγωγή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γ. Ασμάτογλου επισήμανε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι η νομοθεσία προέβλεψε την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών μόνο στη λιανική, όπως στα πρατήρια, και όχι στα προηγούμενα στάδια.

Ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων Θεσσαλονίκης κ. Κιουρτζής ανέφερε επίσης ότι«πέρυσι ενώ εντοπίστηκαν λαθραίες ποσότητες καυσίμων σε παράνομες αποθήκες δεν εξετάστηκε, παρά τις καταγγελίες, σε ποια πρατήρια θα κατέληγαν τα λαθραία καύσιμα».

Η προθεσμία εγκατάστασης των συστημάτων στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης έληξε τον Αύγουστο, ενώ ως τον Φεβρουάριο θα πρέπει να εγκατασταθούν σε Λάρισα, Αχαΐα, Ηράκλειο, Μαγνησία και Ιωάννινα.

«Ωστόσο, και ενώ ο νόμος για την εγκατάσταση των συστημάτων έχει ψηφισθεί από το 2009, το υπουργείο Οικονομικών», σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, «προχώρησε μόλις πρόσφατα, την 1η Νοεμβρίου, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του συστήματος υποδοχής των στοιχείων στη ΓΓΠΣ».

Επιπλέον οι πρατηριούχοι που δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα απειλούνται με πρόστιμα και ανάκληση των αδειών λειτουργίας.

Αίτημα της ΠΟΠΕΚ είναι να εγκατασταθούν τα συστήματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, να εκταμιευθούν οι επιδοτήσεις για τα πρατήρια και να ανασταλούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στα πρατήρια μέχρις ότου επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των συστημάτων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...