19.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Πρεμιέρα σήμερα για την «Task Force» του ΣΥΡΙΖΑ από το Αιγάλεω: Οι 7+1 προγραμματικές θέσεις

Ημερομηνία:

Από τα γκρίζα σποτ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη θολούρα για τις προτάσεις του και τις παλινωδίες στελεχών του στο δημόσιο λόγο τους, που επέφεραν την εκλογική συντριβή της 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τη ΝΔ στο προγραμματικό πεδίο και να πετύχει από σήμερα μία ολική επανεκκίνηση ενόψει της νέας αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου.

Το εγχείρημα μοιάζει βουνό, αλλά στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν στα αντιδεξιά αντανακλαστικά και τον συναισθηματισμό του προοδευτικού κόσμου, με την αναγκαία όμως μετατόπιση της προεκλογικής ατζέντας στα ουσιαστικά προβλήματα, χωρίς τα φάλτσα της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει την πρεμιέρα της νέας εκλογική επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το Αιγάλεω, σε μία συμβολική πολιτική κίνηση, καθώς πρόκειται για την περιοχή της Δυτικής θήνας, την οποία έχασε πριν 8 μέρες, παρότι το 2019 ήταν πρώτος με εντυπωσιακό ποσοστό τότε.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει το μεσημέρι (13:30) στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» και η προσπάθεια είναι να αναδειχθούν τα κεντρικά προγραμματικά σημεία, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διεξαχθεί η σύγκρουση προς τις κάλπες. Η επιλογή των προσώπων, που συνθέτουν την επιτροπή είναι απολύτως ενδεικτική και δηλωτική των διαθέσεων αυτών.

Πρόκειται κυρίως για 7 σημεία, για τα οποία την… «επικίνδυνη αποστολή» αναλαμβάνουν συγκεκριμένα στελέχη με, κατά τεκμήριο, την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Σημείο πρώτο η οικονομία: Το πλέον… «αδύνατο» μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την εικόνα μίας «ακμάζουσας οικονομία σε ανάπτυξη» και ενός «επενδυτικού οργασμού», που καλλιεργεί εντέχνως, αλλά ουσιαστικά σε εντελώς σαθρό έδαφος η κυβέρνηση, αναλαμβάνουν να χειριστούν τέσσερα στελέχη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και για λίγο και υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (της δημοσιονομικής εξυγίανσης για την έξοδο από τα μνημόνια), ο άλλοτε υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, με την αξιοσημείωτη επίδοση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η καθηγήτρια πληροφορικής Μακρίνα Βιόλα Κώστη.

Σημείο δεύτερο, το Ασφαλιστικό και η σχέση με τους Ελεύθερους επαγγελματίες: Τη «διόρθωση» της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την έδωσε στα μάτια των εργαζομένων (και συνταξιούχων) ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναλαμβάνουν να κάνουν ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χάρης Μαμουλάκης. Με δεδομένη την πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου για τα θέματα αυτά, οτιδήποτε ανατάξουν τώρα τα στελέχη αυτά, θα είναι σημαντικό κέρδος.

Σημείο τρίτο, η προστασία της πρώτης κατοικίας: Ούτε σε αυτό το πεδίο κατάφερε να πάει τη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα ελπίζει να τα καταφέρει με τον δικηγόρο Δημήτρη Λυρίτση, ο οποίος έχει έντονη δράση για τα δικαιώματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αξιοποίηση του νόμου Κατσέλη.

Σημείο τέταρτο, τα εργασιακά δικαιώματα: το πώς χάθηκε ένα, λογικά προνομιακό, πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον προεκλογικό χάρτη της προηγούμενης αναμέτρησης είναι για σεμινάριο περί πολιτικής αποτυχίας. Τώρα η Κουμουνδούρου προσδοκά ότι με την Έφη Αχτσιόγλου απαλλαγμένη από το κυνήγι του σταυρού, θα καταφέρει να αναδείξει τις «μεροληπτικές και νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές» ρυθμίσεις Χατζηδάκη, σε αυτό το μέτωπο.

Σημείο πέμπτο, η Υγεία: Η αποστολή να καταδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δημόσια υγεία έχει ανατεθεί στην Αθηνά Λινού, την επιφανή και αναγνωρισμένη επιδημιολόγο, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής την προπερασμένη Κυριακή. Πρόκειται για τα πιο τρωτά μέτωπα της γαλάζιας διακυβέρνησης, που όμως πέρασε στα ψιλά της προεκλογικής περιόδου.

Σημείο έκτο, το ενεργειακό: Παρότι οι καταναλωτές πλήρωσαν σπασμένα και σπασμένα την τελευταία διετία, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των σκανδαλωδών λαθών στο ενεργειακό πεδίο (βίαιη απολιγνιτοποίηση, ευνοϊκές ρυθμίσεις για καρτέλ κ.α.), ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να περάσει ουσιαστικά κανέναν μήνυμα και καμία πρότασή του. Ο Νίκος Φαραντούρης και η Τζένη Λειβαδάρου έχουν πλέον το βάρος να μιλήσουν για τα θέματα.

Σημείο έβδομο, το ψηφιακό κράτος: Σε ένα μέτωπο, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν αλλοπρόσαλλη εικόνα, αντιμετωπίζοντας ενίοτε τη νέα τεχνολογία όπως οι Λουδίτες τις μηχανές της βιομηχανικής επανάστασης, η Διάνα Βουτυράκου, που θεωρείται το παιδί θαύμα της Ρομποτικής θα προσπαθήσει να αντιπαρατάξει μία ορθολογική προσέγγιση και ένα σοβαρό επιστημονικό λόγο, απέναντι στην κυριαρχία της ΝΔ στο συγκεκριμένο πεδίο.

Το τελευταίο, αλλά όχι έσχατο από άποψη πολιτικής σημασίας, σημείο στο οποίο δίνει προσοχή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα αμυντικά θέματα και η προστασία των συνόρων. Κανείς δεν ξεχνά το γεγονός ότι η ΝΔ ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατείας από τον… φράχτη του Έβρου, εκμεταλλευόμενη με ακραίο τρόπο το ενδιαφέρον των πολιτών, τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοτε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ευάγγελος Αποστολάκης, αναλαμβάνει να «φτιάξει» την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα με την ένταξη του μετανάστη Νικόδημου Μάινα Κινούα στην επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει και την προσήλωσή του στην ένταξη της δεύτερης γενιάς μεταναστών στην ελληνική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την...

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...