Ενισχύεται η στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων. Το πρόγραμμα θα «τρέχει» μέχρι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015
Με 1,4 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 119 χωριά σε 15 δήμους του νομού Ηρακλείου, μέσα από το τοπικό πρόγραμμα Leader, το οποίο θα «τρέχει» μέχρι την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015. Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο πρόγραμμα, το οποίο επιδοτεί με 50% δράσεις που αφορούν την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων, ιδρύσεις-επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων καθώς και ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων», ενισχύεται η στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων (εξαιρουμένων των αλιευτικών προϊόντων).
Συγκεκριμένα επιδιώκεται: η μεταποίηση -τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας, η ενίσχυση της μεταποίησης των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, η ενίσχυση επιχειρήσεων τυποποίησης προϊόντων σε ατομικές συσκευασίες, η λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και η προσαρμογή της παραγωγής τους στα διεθνή πρότυπα ποιότητας.
Μέσω της δράσης μπορούν να ενισχυθούν: η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, με παράλληλη ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων οπωροκηπευτικών, ο εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων αρωματικών φυτών, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός τυροκομείων και παραπροϊόντων γάλακτος, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός τυποποιητηρίων μελιού, η ίδρυση οινοποιείων από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας ή ο εκσυγχρονισμός οινοποιείων. Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.
Στόχος
Με τη δράση «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων» επιδιώκεται: η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων ειδών λαϊκής τέχνης, η δημιουργία επισκέψιμου χώρου σε υφιστάμενες επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε τουριστικές διαδρομές, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που αξιοποιούν τοπικούς φυσικούς πόρους και το προϊόν τους χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε άλλες βιοτεχνικές επιχειρήσεις ή στις κατασκευές (π.χ. παραγωγή πηλού για τα αγγειοπλαστεία, επεξεργασία πέτρας και μαρμάρου, κάρβουνο, ασβέστης κ.λπ.), η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων προϊόντων ξύλου και μετάλλου.
Βαρύτητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, όπως γυναικείοι συνεταιρισμοί που παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και σε νέους.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, καλαθοπλεκτικής, υφαντικής, μαχαιροποιίας, παραδοσιακών στολών, ξυλογλυπτικής, γλυπτικής, μουσικών οργάνων, αργυροχρυσοχοΐας, εκκλησιαστικού και παραδοσιακού επίπλου, επεξεργασίας μετάλλου, πέτρας και μαρμάρου, δερματίνων ειδών, ξυλουργεία κ.λπ.
Τέλος με τη δράση «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση» επιδιώκεται: Η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παραγωγής αρτοσκευασμάτων, γνωστών κρητικών ειδών, όπως παξιμάδι, καλιτσούνια, ξεροτήγανα, γαμοκούλουρα, που θα διατίθενται συσκευασμένα σε καταστήματα λιανικής πώλησης.
Η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μικρών αρτοποιείων, σε απομακρυσμένες περιοχές, που υπάρχει έλλειψη, για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής (γάλα, σταφύλια, οπωροκηπευτικά, σταφίδα κ.λπ.), μετά την πρώτη μεταποίηση (όπως ξινόχοντρος, που αξιοποιείται το γάλα και το σιτάρι).
Ειδικό βάρος θα δοθεί στη δημιουργία οργανωμένων χώρων παραγωγής και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τη χρήση των ΑΠΕ στη λειτουργία τους, καθώς και στην τυποποίηση των προϊόντων σε μικρές ατομικές συσκευασίες για τη προώθησή τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εμφαση θα δοθεί στη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες γυναικών.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια παραγωγής πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, ξινόχοντρου, μουσταλευριάς, ζυμαρικών κ.λπ.
Πού θα απευθυνθώ
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2810753320, και 2810753301 και στην ιστοσελίδα: www.anher.gr. Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στην έδρα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ (Αρχάνες 70100 Ηράκλειο Κρήτης) είτε ιδιοχείρως είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2015.