21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Προβάδισμα σε 4 δημοσκοπήσεις για ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την προεδρική εκλογή

Ημερομηνία:

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα.

Προβάδισμα 4,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της GPO.

Σύμφωνα με την  έρευνα που διενεργήθηκε για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η Ν.Δ 23,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΑΝΕΛ 2,7%, Χρυσή Αυγή, 5%, ΚΚΕ 5,5%, Ποτάμι 5,1%,  ΛΑΟΣ 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, «Άλλο» 5,9% , «Λευκό/ Άκυρο» 1,7%, «Δεν έχω αποφασίσει» 15,3%.

Στην ίδια έρευνα το 55% επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου έναντι ενός 41,6% που επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (59,3%) θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, ενώ το 38,5% θα προτιμούσε το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία. Το 2,2% δεν απαντά στην ερώτηση.

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Ναι / Μάλλον ναι: 36,7% (από 36% τον Οκτώβριο του 2014), Όχι / Μάλλον όχι: 60,9% (από 61,8% τον Οκτώβριο του 2014), Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 2,4% (από 2,2% τον Οκτώβριο του 2014).

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό» το 44,8 απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 35,4% τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος και θα πρέπει αποσυρθεί από την πολιτική καθώς η συγκριμένη απάντηση συγκεντρώνει ποσοστό 84,8%. Μόλις το 7,6% ζητά να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, ενώ το 4,2% απάντησε πως πρέπει να κάνει δικό του κόμμα.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το 64,4% βλέπει θετικά την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το 51,3 δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα έναντι ενός 34,3% που απάντησε αρνητικά, ενώ το 14,4% δεν απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το που οφείλεται η αδυναμία να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές το 35.5% απαντά η Κυβέρνηση, το 21,9% επιρρίπτει ευθύνες στην τρόικα και το 38,7 στην πολιτική αβεβαιότητα. Επίσης το 37,6% επιθυμεί η διαπραγμάτευση να γίνει από τη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το 41% θέλει η διαπραγμάτευση να γίνει από μια Κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές.

Στην ερώτηση «Ποιος ως πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές;» οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Αντώνης Σαμαράς: 41,2%, Αλέξης Τσίπρας: 34,2%, Κανένας από τους δύο  22,1%.

Επίσης το 61,2% πιστεύει ότι η προεκλογική περίοδος εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία της χώρας ενώ το 58,6% πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 72,4% λέει «ναι» στο ευρώ πάση θυσία και μόνο το 26% έχει διαφορετική άποψη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων.

"google ad"

Στη δημοσκόπηση  της εταιρείας Pulse RC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Action 24» ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα, έναντι της Ν.Δ.,  3,5 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 4 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5% (27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και η Ν.Δ. 24% (22%). Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ελιά – ΠΑΣΟΚ με 7% (6,5%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), «Το Ποτάμι» με 5,5% (6%), το ΚΚΕ με 5% (5,5%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5% (3,5%). «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 6% (6%) των ερωτηθέντων. Το Λευκό/Άκυρο/Αποχή εμφανίζει ποσοστό 7,5% (8%), ενώ 8% (9,5%) του δείγματος δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς άκυρο, λευκό και αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% (29,5%) και η ΝΔ 26% (24%). Ακολουθούν το Ελια-ΠΑΣΟΚ με 7,5% (7%), η Χρυσή Αυγή με 6,5% (6,5%), «Το Ποτάμι» με 6% (6,5%), το ΚΚΕ με 5,5% (6%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5% (4%). «’Αλλο κόμμα» με 6,5% (6,5%) των ερωτηθέντων, ενώ 8,5% (10,5%) του δείγματος συγκεντρώνει η κατηγορία «Αναποφάσιστοι/Δεν απάντησαν».

Στην ερώτηση «ποιόν από τους επόμενους δύο, θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 35% και τον Αλέξη Τσίπρα το 28%, ενώ το 35% απαντάει «κανέναν από τους δύο». Ένα 2% δεν απάντησε.

Σε ερώτημα για την παράσταση νίκης («αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιό κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο») το 62% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 26% η ΝΔ, και 4% άλλο κόμμα. Ένα 8% του δείγματος δεν απάντησε.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12 – 13 Δεκεμβρίου 2014.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία Interview, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διαμορφώνεται στο 2,7%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της  δημοσκόπησης που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Βεργίνα TV», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,9% η ΝΔ 25,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,1 %, το ΚΚΕ 5, 0%, η ΧΑ 4, 8%, Το Ποτάμι 4, 2%, οι ΑΝ.ΕΛ. 1,8% και η ΔΗΜΑΡ 0,9%.

Δημοσκόπηση που έρχεται από την MRB δίνει προβάδισμα  στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με διαφορά της τάξης του 3,2%. Στις εξαμηνιαίες τάσεις της εταιρείας ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4%.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...