21.8 C
Chania
Monday, September 2, 2024

Προβλήματα και καθυστερήσεις, πάλι, στις πληρωμές του ΕΛΓΑ

Ημερομηνία:

Του Μανώλη Ντουντουνάκη

Για άλλη μια φορά, επι κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους. Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα: Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν,  ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου. Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα  αφορά μόνο  ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.  Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή, μετα από αυτή, που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.

Όμως, η προβληματική  λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος. Στο καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα, επι 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου, αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια. Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.

Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος. Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου. Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ. Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή  …

 

* Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Υποψήφιος Διδάκτωρ  Πολυτεχνείου Κρήτης

ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης

Παράγωγος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Πολυχρονίδης στο μπότσια BC3

Ο 43χρονος Έλληνας πρωταθλητής Γρηγόρης Πολυχρονίδης έγραψε ιστορία, καθώς...

Θανατηφόρο τροχαίο με γουρούνα στα Σφακιά: Έχασε τη ζωή του 80χρονος

Άλλη μια τραγική απώλεια σημειώθηκε στους δρόμους των Χανίων....

Πολάκης για πρόεδρος; Ο Χανιώτης βουλευτής με πλατφόρμα κατά Κασσελάκη και «87» δηλώνει παρών για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ

«Παρών» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο Παύλος Πολάκης, παρουσιάζοντας πλατφόρμα...