21.8 C
Chania
Tuesday, May 14, 2024

Προβληματική η δακοκτονία μετά τη μείωση του εποχιακού προσωπικού

Ημερομηνία:

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη σχετικά με την κατανομή προσωπικού προγράμματος Δακοκτονίας έτους 2011. Με την επιστολή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δηλώνει ότι μετά την αυθαίρετη μείωση του εποχιακού προσωπικού δακοκτονίας καθίσταται αδύνατη η σωστή εφαρμογή του προγράμματος.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Με το υπ΄αριθ. 167690/27-5-2011 έγγραφο του Υ.Α.Α. & Τ. προβήκατε σε αυθαίρετη μείωση του προσλαμβανόμενου εποχιακού προσωπικού δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η οποία φτάνει σε ποσοστό έως και 75% περίπου, σε σχέση με τα έτη 2009 και 2010. Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος θα προσληφθούν 11 γεωπόνοι τομεάρχες, 1 αποθηκάριος και 56 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό (παγιδοθέτες, εργάτες αποθήκης, εργατοτεχνικό προσωπικό πειραμτικών εργασιών κ.λ.π.) όταν το έτος 2010 τα νούμερα αυτά ήταν 21, 1 και 113 και το έτος 2009 26, 2 και 250 αντίστοιχα. Στην απόφασή σας αυτή δεν λάβατε υπ’ όψη σας την ιδιαιτερότητα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όσον αφορά στο θέμα της δακοκτονίας. Συγκεκριμένα:

– Είναι από τις σημαντικότερες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με το ελαιόλαδο να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της

– Το ανάγλυφο της περιοχής και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση αυξημένων πληθυσμών του δάκου της ελιάς και οδηγούν σε περισσότερους δολωματικούς ψεκασμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η σωστή διεξαγωγή των δολωματικών ψεκασμών, η ενημέρωση των αγροτών και γενικά η παρακολούθηση του προγράμματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον αναφερόμενο στο ως άνω έγγραφο αριθμό γεωπόνων ενώ η δραματική μείωση του αριθμού του εργατοτεχνικού προσωπικού, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εργατοτεχνίτες πειραματικών εργασιών και οι παγιδοθέτες, καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου και επομένως τον προσδιορισμό του σωστού χρόνου των ψεκασμών.

Αυτή η οριζόντια μείωση του εποχιακού προσωπικού της Δακοκτονίας θα έχει ως αποτέλεσμα την μη σωστή εφαρμογή του προγράμματος, που θα οδηγήσει σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση της παραγωγής του ελαιολάδου και κατά συνέπεια το οικονομικό όφελος της μείωσης του προσωπικού θα είναι κατά πολύ μικρότερο της ζημιάς που θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και η εθνική μας οικονομία.

Με τα δεδομένα αυτά κρίνεται αδύνατη η εφαρμογή του προγράμματος Δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, για την πραγματοποίηση του οποίου είναι απαραίτητη η αύξηση του προσλαμβανόμενου προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα έτους 2010.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ τροχαίων στον Αποκόρωνα: Πολύ σοβαρά τραυματισμένος μοτοσικλετιστής

Μέσα σε λίγες ώρες, σημειώθηκαν τρία τροχαία ατυχήματα στον...

“Λευτεριά στην Παλαιστίνη” φώναξαν οι Χανιώτες σε συλλαλητήριο συμπαράστασης

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού...

Κρήτη: Κατέρρευσε μπροστά στο παιδί του!

Μία ξαφνική αδιαθεσία αισθάνθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ένας...