22.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Προβολή: «Δύο ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας»

Ημερομηνία:

Κινηματογραφική Λέσχη των Φίλων του Θεάτρου Κυδωνία

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 , 9.00 μμ

ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΑΠ’ ΤΗ ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

(CLEO DE 5 A 7) French (1962) Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Agnes Varda  

Σενάριο: Agnes Varda

Μουσική: Michel Legrand

Φωτογραφία: Jean Rabier

Ερμηνεία: Corinne, Dominique Davray, Dorothee Blanc, Michel Legrand, Jose Luis de Vilalonga, Loye Payen, Ranee Duchateau, Lucienne Le Marchand, Serge Korber, Robert Postee

Η συγγραφέας και σκηνοθέτρια Agnes Varda υπήρξε πρόδρομος του γαλλικού Νέου Κύματος με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της La pointe courte (1956). Το «Δύο ώρες απ’ τη ζωή μιας γυναίκας» αναφέρεται σε μια Γαλλίδα τραγουδίστρια (Corinne Marchand), η οποία περιμένει τα αποτελέσματα μιας πολύ σοβαρής ιατρικής εξέτασης. Όπως φαίνεται κι απ’ τον τίτλο, η Varda προτίμησε να δείξει την αγωνία της Κλεό σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και γι’ αυτό χρησιμοποίησε τεχνικές του σινεμά «ντιρέκτ». Η άνετη ροή της αφήγησης επιτρέπει το συνδυασμό της λογοτεχνίας και του ντοκιμαντέρ κι αυτό φαίνεται σε διάφορα πλάνα, όπως αυτό όπου η νεαρή γυναίκα περιπλανιέται στη δεξιά όχθη του Παρισιού, κυρίως γύρω από το σταθμό του Μονπαρνές. Ο ρεαλισμός όμως της Varda μπορεί να προκαλέσει και έντονα συναισθήματα, δείχνοντας κλιμακωτά την αργή κατάρρευσή της.

Ως ένα βαθμό, η ταινία απεικονίζει τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις της εποχής εκείνης (γίνονται αναφορές στον πόλεμο της Αλγερίας). Οι λάτρεις του κινηματογράφου θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τη βωβή ταινία μικρού μήκους που έχει ενσωματωθεί στην κανονική ταινία, στην οποία εμφανίζεται ο Jean – Luc Godard μαζί με διάφορους διάσημους ηθοποιούς, όπως τον Eddie Constantine, την Anna Karina και τον Yves Robert.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ