19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Προγραμματικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ – Μια πρώτη προσέγγιση

Ημερομηνία:

Γράφουν οι Μανώλης Ντουντουνάκης, Νίκος Τζάρας

Στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών που θα διαχειριστούν πλέον το τρίτο μνημόνιο αναδείχτηκε με σαφήνεια το σκηνικό της επόμενης περιόδου:

Με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου θα πληγούν τμήματα των λαϊκων στρωμάτων που πασχίζουν να κρατηθούν στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αυτοί καλούνται για μια ακόμη φορά να προσφέρουν τον κύριο όγκο των κονδυλίων που θα πάνε κατ’ ευθείαν στους δανειστές: μισθωτοί με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, συνταξιούχοι με ονομαστική σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, οι αγρότες σχεδόν στο σύνολό τους, οι εκπαιδευτικοί που θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται και θα υποχρεωθούν να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες ή να απολυθούν μέσω της «αξιολόγησης».

Τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης σε μια επίδειξη λαϊκισμού αντάξιο του Α. Παπανδρέου εμφανίζουν τα αυτά τα στρώματα του πληθυσμού ως δήθεν προνομιούχα και τα σε βάρος τους μέτρα σαν μέτρα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης. Καλλιεργούν με αυτόν τον τρόπο ένα νέου τύπου (μίζερο) κοινωνικό αυτοματισμό .

Παράλληλα με τα παραπάνω λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί η θέση των κατωτέρων τάξεων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με άθλιους μισθούς και ανασφάλιστη εργασία, των συνταξιούχων, των ανέργων αφού τα μέτρα πρόνοιας για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εξασφαλίσουν την απλή επιβίωση σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η προεξοφλούμενη και από την ίδια την κυβέρνηση επιδείνωση της ύφεσης και μεγέθυνση της ανεργίας θα εξοστρακίζουν κάθε μέρα ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναπόφευκτα ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του με τα μέτρα που δρομολογούν θα έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τμήματα της κοινωνικής βάσης που εξακολουθεί, στωϊκα να αναμένει τις εξελίξεις.

Η ελπίδα για μια άλλη πορεία δεν μπορεί να αναζητηθεί μέσα σ’αυτή τη Βουλή, αλλά έξω από αυτήν, και πρωταρχικά στη σφαίρα της λαϊκής αυτενέργειας, αυτοοργάνωσης και κινητοποίησης, αφού η μοναδική αριστερή δύναμη που βρίσκεται σε αυτή την βουλή, το ΚΚΕ αδυνατεί να κατανοήσει και ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των χειμαζομένων λαϊκων στρωμάτων και να τα εμπλέξει σε ένα σχέδιο υπεράσπισης της ύπαρξης και αξιοπρέπειες τους ,με το μεταθέτει την επίλυση των πάντων στην εποχή του σοσιαλισμού , που θα προκύψει όποτε κρίνει η ηγεσία του κόμματος.

Σε αυτήν την ιστορική στιγμή όλες οι μαχόμενες και σκεπτόμενες αριστερές και λαϊκές δυνάμεις από κοινού με τα κινήματα αλληλεγγύης και αντίστασης στον νεοφιλευθερισμό και τις πρακτικές του , οφείλουν να στηρίξουν κάθε σκίρτημα αντίστασης, αγώνα και αλληλεγγύης, με στόχο την δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ μακριά από λογικές χειραγώγησης και καπηλείας.

Οφείλουν παράλληλα να επεξεργαστούν με πιο ουσιαστικό και πειστικό τρόπο την εναλλακτική, ριζοσπαστική πρόταση για την έξοδο από την μνημονική κόλαση με ορίζοντα τον σοσιαλισμό του 210υ αιώνα.

Σε αυτή την ιστορική αγωνιστική πρόσκληση δεν θα πρέπει να λείψει κανένας και κυρίως κανείς από αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα εκτός από τις αλυσίδες τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...