11.8 C
Chania
Friday, December 26, 2025

Προειδοποίηση για κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας

Ημερομηνία:

Προειδοποίηση για παγκόσμια αποσταθεροποίηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο Νταβός. Υπάρχει κίνδυνος «να αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος», εάν οι τρέχουσες κρίσεις – κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική – δεν επιλυθούν γρήγορα, όπως είπε.

Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και, αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας, τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες κρίσεις, υψηλού πληθωρισμού, ενέργειας, έλλειψης τροφίμων και κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι αλληλένδετες και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό τα προβλήματα να επιλύονται, αλλά όχι σε βάρος των άλλων».

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση

«Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση – με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί ήδη κάποιες χώρες. «Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπεκ, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να επιλύσει τις παγκόσμιες κρίσεις. «Αν κάθε χώρα σκεφτεί πρώτα τον εαυτό της, οι κρίσεις μόνο να επιδεινωθούν μπορούν. Αν σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας ενέργεια, τα δικά μας τρόφιμα, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την αγορά», προειδοποίησε και σημείωσε ότι χρειάζονται νέα θεμέλια για την παγκόσμια οικονομία – με αλληλεγγύη.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε επίσης εκ νέου υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, η οποία μέχρι τώρα εμποδίζει τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο της ΕΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες της κάθε χώρας και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εφαρμόζουμε οριζόντια τις αποφάσεις για όλους, χωρίς να βλέπουμε τη δύσκολη κατάσταση» στην οποία βρίσκονται κάποιες χώρες.

«Περιμένω όμως από όλους – συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας – να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να βρούμε μια κοινή λύση και να μην πούμε ότι θα έχουμε μια εξαίρεση, μετά θα μείνουμε πίσω και στο μεταξύ θα αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει σταματήσει

Πριν από την έναρξη του Φόρουμ, ο κ. Χάμπεκ είχε αναφερθεί στο «Νταβός», κάνοντας λόγο για κριτική που το περιγράφει ως «σύμβολο αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης που τροφοδοτεί την εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων, προετοιμάζει το έδαφος για οικονομικές κρίσεις και επιδεινώνει την κοινωνική ανισότητα».

Παρ’ όλες τις επικρίσεις όμως, επισήμανε, προσφέρει επίσης και το πλαίσιο για σημαντικές συζητήσεις. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει σταματήσει, οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν καταρρεύσει και υπάρχει κίνδυνος πείνας, επειδή η Ρωσία εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν λάθος να πούμε αντίο στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης. Η περισσότερη και καλύτερη συνεργασία μας κάνει πιο ανθεκτικούς και μας προστατεύει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...