15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προειδοποίηση ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν σκευάσματα ιωδίου στην ελληνική αγορά για προφύλαξη από ραδιενέργεια

Ημερομηνία:

Πολλοί είναι οι Έλληνες που έσπευσαν στα φαρμακεία της περιοχής τους για να αγοράσουν χάπια ιωδίου, φοβούμενοι μήπως προκύψει ένα νέο Τσερνόμπιλ, ένα νέο πυρηνικό ατύχημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους βάζει… φρένο!

Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια ύστερα από ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε γνωστό ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Και καταλήγει: «Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».

newsit.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ