15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Προειδοποιήσεις Ρωσίας σε ΠΓΜΔ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την ΠΓΔΜ πως τυχόν ένταξη της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μπορεί να προκαλέσει «επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έσπευσε να καθησυχάσει τη Μόσχα, λέγοντας ότι η προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης τους. Τόνισε ότι η ΠΓΔΜ έχει δεσμευθεί απέναντι στο ΝΑΤΟ εδώ και 25 χρόνια και η ένταξη της είναι κάτι που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ο βοηθός υπουργός Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ την Τρίτη στη Μόσχα Γκότσε Καραγιάνοφ και του επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Μετά την τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζάεφ έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις προκειμένου να καθησυχάσει τη Μόσχα για τον αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις των δύο χώρων η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι δεν επιθυμούν τη διατάραξη των σχέσεων τους με τη Μόσχα και υποστήριξε ότι η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας δεσμεύει την κυβέρνηση.

«Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει ότι είμαστε αντίθετοι στην προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι στρατηγικός στόχος η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, πρωταρχικά στην οικονομία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και άλλους τομείς. Η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75% των πολιτών της χώρας, συντάσσεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί εδώ και 25 χρόνια για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την «πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της “Μακεδονίας”, αλλά επίσης και για ολόκληρη την περιοχή».

thepressproject.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...