19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Προετοιμασία στο ΥΠΕΞ ενόψει στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Δυο εβδομάδες πριν την μετάβαση της ελληνικής αποστολής στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθεί σήμερα στις 15:30, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη Βοηθό Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Elizabeth Neumann. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην προετοιμασία του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ κορυφώνεται στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (καθότι ο Πρωθυπουργός θα μετέχει στο ευρωπαϊκό συμβούλιου στις Βρυξέλλες και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις εργασίες) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην ενέργεια. Για τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου, που θεωρείται και επιστέγασμα της συνολικής αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων της τελευταίας οκταετίας, είχε αναφερθεί πρόσφατα, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit ο αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάϊατ. “Πρόκειται για μια συνολική κυβερνητική άσκηση, με ισχυρή στήριξη από τον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εμπορίου, το υπουργείο Ενέργειας, από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους από το Πεντάγωνο. Θα είναι σημείο αναφοράς», είχε δηλώσει ο αμερικανός διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν άλλωστε στενά και την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (στις 20 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των τριών χωρών αναμένεται να συναντηθούν πιθανότατα στο Ισραήλ) και έχουν εκφράσει την βούληση να συμμετάσχουν στο σχήμα, πιθανότατα με την παρουσία ενός αμερικανού αξιωματούχου, δίνοντας σαφές μήνυμα στήριξης στη διαδικασία. Προχθές μάλιστα, η εφημερίδα Times of Israel αποκάλυψε ότι οι τρεις χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες LNG από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με κόστος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δις και θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μήκος αλλά και βάθος υποθαλάσσιο αγωγό σε ολόκληρο τον κόσμο.

reader.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...